Ambasadoarea Franței la București: Franța, Germania și România sunt în fruntea mișcării de sprijin european pentru R. Moldova. Suntem gata să ajutăm


Invazia Rusiei în Ucraina determină Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva țara trebuie să renunțe la neutralitatea consacrată prin constituție și să se integreze într-o “alianță mai mare”. Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Politico Europe că țara încă analizează următorul pas și dacă ar fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.

Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare“, a spus ea. “Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a insistat președinta R. Moldova, care anterior a solicitat aliaților sisteme antiaeriene și sprijin financiar pentru Republica Moldova, în contextul în care războiul rus în Ucraina continuă.

În răspunsul său, Sandu a avut grijă să nu menționeze numele NATO, anatemă pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Moldovei. Rusia a avertizat împotriva unei cooperări militare suplimentare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.


Citiți și 

Maia Sandu s-a întâlnit la ONU cu Jens Stoltenberg: NATO este dispus să extindă cooperarea cu R. Moldova în privința riscurilor cibernetice

Klaus Iohannis: Este pentru prima dată când R. Moldova participă la o reuniune ministerială NATO, iar această premieră are loc la București

Ministrul de externe al R. Moldova, vizită la Cartierul General al Forțelor NATO: Nicu Popescu s-a întâlnit cu comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”


Sandu, împreună cu alți lideri, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București – prima dată când un ministru de externe moldovean a participat la o reuniune ministerială NATO.

La acea reuniune, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv prin furnizarea de instruire pentru forțele de apărare moldovenești. De asemenea, România, stat membru al NATO, este deosebit de dornică să sporească cooperarea militară.

Cel mai evident obstacol în calea integrării în continuare a Republicii Moldova este faptul că soldații ruși sunt bazați în interiorul țării, în regiunea separatistă Transnistria.

De asemenea, Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic ca fiind sub sfera sa de influență. Cu toate acestea, Republica Moldova Moldova s-a aflat periculos de aproape de conflictul care a început acum aproape un an după ce au fost găsite din nou resturi de rachete, în nordul țării, iar atacurile rusești împotriva infrastructurii energetice din Ucraina au lăsat fără curent și Republica Moldova.

Dar Sandu respinge orice percepție conform căreia mișcarea Moldovei de a-și consolida apărarea – fie prin creșterea propriei capacități militare, fie prin stabilirea unor relații mai strânse cu alți aliați – este provocatoare, spunând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.

“Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova este cea care a pornit un război împotriva vecinilor săi”, a spus ea.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Inspectorul PRO | Cum a reușit o profesoară să exploateze financiar niște părinţii

Urmatoarea stire

Cum va scapa de raspundere polițistul care i-a…

Stiri pe aceeasi tema