Alimentația bebelușilor: 10 reguli pentru diversificare


„Diversificarea începută prea devreme poate determina alergii alimentare din cauza dezvoltării insuficiente a sistemului digestiv al bebelușului, iar dacă se face prea târziu, poate duce la deficiențe de creștere și dezvoltare. Medicii sunt de acord asupra faptului că momentul-cheie se află undeva în jurul vârstei de 6 luni. Din acest moment vor fi introduse treptat alimente noi în dieta bebelușului, cu gust și textură complet diferită față de lapte”, spun medicii pediatri. 

Legume, fructe, cereale

Potrivit medicului, primele alimente pe care le dăm bebelușului ar trebui să fie gustoase și cu textură moale, pentru a face trecerea de la gustul și textura fină a laptelui, cu care a fost obișnuit. Se recomandă începerea diversificării cu legume, fructe și cereale. Ar fi de preferat să oferim legume înaintea fructelor, pentru că acestea din urmă au un gust mai dulce și este posibil ca, ulterior, bebelușul să accepte mai greu legumele. La primele mese, legumele și fructele trebuie pasate foarte bine, iar cerealele trebuie pregătite mai diluat, apoi din ce în ce mai consistent.

Ce are voie nou-născutul să mănânce în primele luni de viață

La 6 luni:
l legume gătite: morcov, păstârnac, rădacină de pătrunjel, gulie, cartof dulce, cartof, dovlecel, dovleac, zucchini, ardei gras, broccoli, sfeclă roșie, spanac
l legume crude: morcov, roșie, castravete
l ulei de măsline
l verdeață: pătrunjel, mărar
l fructe: măr, pară, caisă, piersică, banană, nectarină, avocado, mango, litchi, afine, struguri fără semințe, kiwi fără semințe
l cereale: orez, ovăz, mei, roșcove
l carne de găină, pui

La 7 luni:
l legume noi: conopidă, țelină, ceapă, usturoi, sparanghel, napi, linte, năut, mazăre, fasole verde
l ulei de semințe de in, semințe de in pasate
l cereale noi: porumb, orz, secară, grâu
l gălbenuș de ou, iaurt, brânzică de vaci
l fructe noi: pepene, portocală, cireșe, vișine, lămâie, ananas
La 8 luni:
l legume: varză, susan, soia, măsline, vinete, praz, lobodă, ștevie, leurdă, urzici, salată verde
l carne de vită, pește

Alimente nerecomandate până la 1 an:

Carne de porc, carne de oaie, fructe de mare, sare, zahăr, miere, albuș de ou, lapte de vacă/capră, fructe nucifere (alune, migdale, nuci, cajou, etc.), fructe cu sâmburi mici (căpsuni, coacăze, mure, zmeură), prăjeli, ciorbe grase, slănină, jumări, usturoi crud.

1 Introducerea de alimente noi se face numai dacă sugarul este perfect sănătos.
2 Se introduce un singur aliment nou la o masă (cantitatea de aliment nou se crește treptat de la o zi la alta, până se ajunge la înlocuirea totală a unei mese de lapte).
3 La primele semne de intoleranță (vărsături, diaree), alimentul respectiv este scos din alimentație și introducerea lui se reia în timp, în cantități foarte mici.
4 Alimentul nou-introdus se oferă înaintea laptelui (la începutul mesei, când bebelușul…

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema