Alertă lângă graniţele României. Transnistria ameninţă Republica MoldovaSeparatiştii din Transnistria sunt nemultumiţi ca Republica Moldova îşi întăreşte armata. Așa zisul ”ministru de externe” din Transnistria, Vitali Ignatiev, a declarat că ”militarizarea și înarmarea nu este o decizie bună și constructivă”, după ce Chișinăul a anunțat că va primi transportoare blindate de tip Piranha din partea Germaniei.

Maia Sandu: „Moscova vrea refacerea URSS. Acest război este o ameninţare la libertatea ţării noastre”

Într-o înregistrare video, Vitali Ignatiev a spus că nu exclude ca „această tehnică să apară în apropierea Zonei de Securitate sau direct acolo”.

„În loc să aplicăm eforturi politice şi diplomatice şi să rezolvăm cumva problema într-un mod civilizat, constructiv, vedem cu totul alte abordări care nu duc la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Moldovei nu este o soluţie bună şi constructivă. Nimic bun nu rezultă dintr-o astfel de acţiune. Acest lucru este dovedit de experienţa lumii”, a comentat Vitali Ignatiev, reprezentant al autorităţilor pro-ruse din Transnistria.

”Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu vor duce la nimic bun. O arată chiar experiența mondială”, a declarat Ignatiev, citat de deschide.md.

Primele vehicule blindate Pirahna urmau să sosească în Republica Moldova marţi, 10 ianuarie, şi au fost trimise în contextul în care armata de la Chişinău a decis să-şi modernizeze capabilităţile. Un aranjament în acest sens a fost semnat între Ministerul moldovean al Apărării şi partea germană încă din luna octombrie 2021.

Transportoarele blindate vor fi utilizate pentru instruirea militarilor care urmează să fie detaşaţi în misiuni internaţionale de menţinere a păcii, a precizat Ministerul Apărării de la Chişinău.

EXCLUSIV Victor Ciutacu o atacă dur pe Maia Sandu: „Niciodata n-a dat, public, doi bani pe unirea cu România” VIDEO 

Pe de altă parte, Guvernul de la Chişinău a anunţat marţi că l-a numit pe Alexandru Flenchea la conducerea Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), al cărei rol este să poarte un dialog cu Tiraspolul.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC reprezintă interesele statului şi acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Alexandru Flenchea este împuternicit să coordoneze aspectele de menţinere a păcii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, potrivit Guvernului de la Chişinău.

Alexandru Flenchea este un fost viceprim-ministru pentru reintegrare în guvernul lui Ion Chicu (2019-2021), care s-a ocupat de dialogul cu Tirapolul, având o experienţă vastă în domeniul politic şi de reglementare paşnică. De asemenea, şeful delegaţiei Republicii Moldova în CUC a ocupat, anterior, diverse funcţii în cadrul Programului Naţiunilor Unite de Dezvoltare (UNDP) şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

 

Citeste continuarea pe www.romaniatv.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Scandal la Survivor România 2023. Maria Lungu s-a certat cu toți, încă din prima zi: „Nu vă suport și nici voi pe mine”

Urmatoarea stire

„Puștiului cu ochi mari și negri i-a fost îndeplinit visul”

Stiri pe aceeasi tema