Alegeri Turcia: S-au num─ârat peste 97% din voturi, iar Erdogan este aproape de un nou mandatAlegeri Turcia: Pre╚Öedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aproape de al treilea mandat, potrivit datelor neoficiale ale agen╚Ťiei de stat Anadolu, ├«ntr-un tur de scrutin tensionat, noteaz─â Al Jazeera.

Cu 97% din voturi num─ârate, Erdogan a ob╚Ťinut 52,1% ├«n al doilea tur de scrutin de duminic─â, ├«nving├óndu-l pe contracandidatul s─âu, Kemal Kilicdaroglu, care a ob╚Ťinut 47,9 la sut─â.

Consiliul Electoral Suprem nu a confirmat încă rezultatele.

Victoria ar însemna că Erdogan, în vârstă de 69 de ani, își va prelungi guvernarea cu încă cinci ani.

Erdogan a ob╚Ťinut 49,52% din voturi la 14 mai, ├«n timp ce Kilicdaroglu a ob╚Ťinut 44,88%.

├Än timp ce pre╚Öedintele ├«n exerci╚Ťiu a intrat ├«n turul doi cu un impuls puternic ╚Öi cu un avantaj fa╚Ť─â de rivalul s─âu, ╚Öansele sale au fost consolidate de sus╚Ťinerea na╚Ťionalistului Sinan Ogan, care s-a clasat pe locul al treilea ├«n cursa preziden╚Ťial─â.

Ogan a citat drept motiv al deciziei sale c├ó╚Ötigarea unei majorit─â╚Ťi parlamentare de c─âtre Partidul Justi╚Ťiei ╚Öi Dezvolt─ârii (AK Party) al lui Erdogan. Partidul AK ╚Öi alia╚Ťii s─âi au ob╚Ťinut 323 de locuri ├«n parlamentul de 600 de membri ├«n alegerile simultane care au avut loc la 14 mai.

Erdogan a ob╚Ťinut rezultate mai bune dec├ót se a╚Ötepta ├«n primul tur de scrutin ├«n regiunile afectate de cutremurele devastatoare din februarie, care au provocat peste 50.000 de mor╚Ťi ├«n ╚Ťar─â, derut├óndu-i pe critici, guvernul fiind criticat pentru reac╚Ťia sa lent─â la dezastru.

Pozi╚Ťia pre╚Öedintelui a fost precar─â, av├ónd ├«n vedere criza economic─â din ce ├«n ce mai grav─â din Turcia, infla╚Ťia ├«n cre╚Ötere ╚Öi devalorizarea monedei, precum ╚Öi energia din spatele campaniei opozi╚Ťiei, ├«n special ├«n r├óndul tinerilor.

Kilicdaroglu a condus o campanie mai acerbă în zilele premergătoare turului doi.

Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema