Alaitul Chinei din coasta SUA. Manevrele militare care stârnesc iritare la Washington


Marti, 20 Iunie 2023, ora 23:26

1172 citiri

Soldați chinezi/ FOTO: ABC

China și Cuba sunt în discuții pentru a construi un nou centru comun de antrenament militar pe insulă, stârnind alarma la Washington, deoarece ar putea pune trupele chineze și alte forțe de securitate și informații la aproximativ 160 de mile de coasta Floridei, scrie Wall Street Journal, citând actualii și foștii angajați ai administrației americane.

Cele două ţări negociază deschiderea unei facilităţi în nordul Cubei, scrie ziarul, adăugând că aceasta ar putea deschide calea pentru extinderea activităţilor de spionaj ale Chinei.

SUA au contactat oficialii cubanezi pentru a împiedica aceste planuri. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat marți, 20 iunie, la un briefing la Beijing, că nu știe nimic despre asta. Ambasadele SUA și Cuba la Beijing nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

China a folosit Cuba ca bază de spionaj de ceva timp și și-a modernizat instalațiile de colectare a informațiilor acolo în 2019, a declarat de un reprezentant al administrației președintelui american Joe Biden, sub condiția anonimatului.

Wall Street Journal a scris recent că China a încheiat un acord secret cu Havana pentru a înființa o unitate electronică de interceptare pe o insulă la aproximativ 100 de mile de Florida, dar guvernele SUA și Cuba nu au confirmat.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema