Ajutoarele pentru pensionari, mai mici decât pensiile specialeDeputatul USR Cristian Seidler l-a criticat, luni, pe ministrul Muncii, Marius Budăi, după avizul favorabil obţinut pe proiectul de buget al ministerului în comisiile de specialitate, afirmând că pensionarilor nu li s-au alocat „nici măcar banii ce le-au fost promişi, iar suma ajutoarelor pentru pensionari, dincolo de pensii, este mai mică decât suma pensiilor speciale”.

„În România se plătesc 63 de milioane de puncte de pensie contributivă pe an, dacă înmulţim această valoare cu acel 1.785 de lei, cât va fi punctul de pensie, veţi vedea că veţi obţine o sumă cu 4,5 miliarde de lei mai mare decât ceea ce Ministerul Muncii, deci Guvernul României a prevăzut în Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor contributive. Acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată, s-a întâmplat şi anul trecut, nu este o greşeală matematică de calcul, nu pot să cred că nu se poate face o înmulţire, este o chestiune intenţionată. Dar mesajul pentru pensionari este foarte clar din punctul nostru de vedere, nu li s-au alocat nici măcar banii ce le-au fost promişi. (…) Nici măcar pentru 2023, PSD, aflat deja la guvernare de peste un an de zile, nu îşi propune să ajungă acolo unde promisese că va ajunge. E foarte interesant, dacă ne uităm la acest buget în întregul său, că suma ajutoarelor pentru pensionari, dincolo de pensii, este mai mică decât suma pensiilor speciale pe care ar trebui să le elimine până la finalul acestui an”, a afirmat Seidler.

Seidler a adăugat că ministrul Budăi a minţit pensionarii când le-a spus că vor avea punctul de pensie la 1.875 de lei din septembrie 2022, când, de fapt, alocarea pentru pensiile contributive a scăzut.

„Deşi domnul ministru Budăi s-a luptat cu morile de vânt, de fapt s-a prefăcut mai mult, cu acel 9,4% din PIB, dar în mod cu totul interesant, în acest an, dânsul, ministerul pe care îl conduce, acest Guvern al sărăciei îşi propune să cheltuie, să aloce pentru pensiile contributive 6,9% din PIB. Anul trecut, pentru anul 2022 şi-a propus să cheltuie 7,32% din PIB. În puncte procentuale, alocarea pentru pensiile contributive a scăzut. În total, pensii contributive şi pensii speciale vor reprezenta, pe datele de la Guvern, 7,8% din PIB (…). Problema e că a minţit pensionarii spunându-le că vor avea punctul de pensie de 1.875 de lei, din septembrie 2022, a minţit pensionarii spunându-le că nu poate creşte pensiile din cauza acelui 9,4% din PIB. Într-un final minte, spunând că va îndeplini jalonul 215, adică eliminarea pensiilor speciale din cheltuielile publice din România”, a punctat Seidler.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Klaus Iohannis, după discuția cu omologul elvețian: Consultările au reconfirmat soliditatea relației bilaterale și perspectivele sale foarte bune / România sprijină o relație puternică între UE și Elveția (VIDEO)

Urmatoarea stire

Armele improvizate folosite de armata ucraineană pentru a-i induce în eroare pe lunetiștii ruși

Stiri pe aceeasi tema