AIEA a trimis Ucrainei echipamente pentru a asigura siguranța instalațiilor nucleare

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a organizat furnizarea de echipamente Ucrainei pentru a contribui la asigurarea securității instalațiilor nucleare din țară, se precizează într-un comunicat publicat joi de serviciul de presă al agenției.

Centrala nucleara de la Zaporojie. Foto: Profimedia

Potrivit lui Rafael Grossi, directorul general al agenției, ale cărui cuvinte sunt citate în document, echipamentele donate Ucrainei de Suedia au fost livrate pe 28 septembrie, iar echipamentele achiziționate de AIEA cu sprijinul Franței și Statelor Unite vor ajunge în zilele viitoare.

Pe 21 septembrie, Grossi a anunțat că a avut o serie de întâlniri în marginea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, inclusiv cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba și președintele francez Emmanuel Macron, unde a discutat crearea unei zone de securitate în jurul CNE Zaporojie (ZNPP). Grossi a avut, de asemenea, întâlniri cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și cu șeful diplomației UE Josep Borrell. În plus, șeful AIEA a spus că agenția intenționează să extindă componența misiunii de la CNE Zaporojie în zilele următoare. Potrivit acestuia, misiunea de la ZNPP în prezent „funcționează bine”, în ciuda circumstanțelor dificile.

Centrala nucleară Zaporojie, situată la Energodar, se află sub controlul trupelor ruse. La începutul lunii septembrie, centrala a fost vizitată de o misiune a AIEA condusă de Rafael Grossi. După ce misiunea a părăsit centrala, doi angajați ai agenției au rămas pe loc ca observatori. Ulterior, AIEA a publicat un raport care solicita crearea unei zone de siguranță în jurul CNE Zaporijia pentru a preveni accidentele din cauza ostilităților. 

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Serviciile au voie cu programe antivirus rusești. Ministrul Digitalizării: Nu înseamnă că folosesc această soluţie pentru uzul ei

Urmatoarea stire

Horoscop 30 septembrie 2022. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne dorim

Stiri pe aceeasi tema