„Aici Sunt Vecinii și Prietenii Mei”. Cadavre Cu Mânile Legate La Spate, Descoperite în Groapa Comună Cu 440 De Cadavre De La Izium

Într-o pădure de pini, aflată în apropiere de un cimitir, au fost găsite zeci de cruci de lemn. Pe unele era scris doar un număr. Pe o alta scria „Șaptesprezece soldați ai armatei ucrainene”. Unele morminte individuale aveau pe ele numele unor persoane, precum și data nașterii și a morții. Lângă mormintele unora dintre persoanele a căror identitate a fost stabilită au fost depuse flori.

Raisa Derevianko, în vârstă de 65 de ani, o pensionară care locuia peste drum de locul mormântului, a povestit că rușii aduceau oameni morți în pădure aproape în fiecare noapte.

„Nu am văzut pe cine au îngropat”, a spus femeia. După ce armata ucraineană a împins forțele ruse în afara orașului, ea a mers în pădure și a găsit groapa comună. „O groapă imensă care mirosea urât”, a adăugat Raisa Derevianko.

Crucile de lemn, puse prin pădurea de lemn Foto: Profimedia

Acum, zona a fost încercuită de autoritățile ucrainene, care au început exhumarea cadavrelor. Au anunțat că au fost găsite aproximativ 445 de morminte individuale și o groapă comună în care se pare că au fost îngropați soldați.

REPORTAJ. Călătorie cu troleul doamnei Polixenia: „Sunt soție, mamă și bunică, iar când plec de acasă, conduc troleibuzul”

„Sunt cadavre cu mâinile legate la spate”

Unii dintre oamenii înmormântați aici au murit în urma unui atac aerian rusesc care a distrus o clădire de apartamente, în luna martie, au precizat locuitorii orașului. „Aici sunt vecinii și prietenii mei”, a declarat Serhiy Ștanko, un bărbat în vârstă de 33 de ani.

Printre cadavrele deja exhumate se află și o familie întreagă – mama, tata, fiica și doi bunici – ucisă în bombardamentele rusești din primăvară, au anunțat oficialii ucraineni.

Alții muriseră mai recent și prezentau semne de strangulare, a precizat Serghei Botvinov, anchetatorul principal al poliției regionale din Harkov.

Nu este clar cum și când au murit soldații, dar Dmitro Lubineț, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, a declarat că aceștia au fost „îngrămădiți și îngropați”.

„Ne aflăm la situl în care oameni, civili au fost îngropați aici, iar acum, conform informațiilor noastre, toți prezintă semnele unei morți violente”, a declarat, la fața locului, guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov.

„Sunt cadavre cu mâinile legate la spate. Fiecare fapt va fi investigat și va fi evaluat în mod corespunzător și legal”, a precizat Sinegubov.

Calvarul românilor care vor să afle de ce nu au primit voucherele de 250 de lei. „Atâta am umblat și la telefoane nu-ți răspunde nimeni”. Libertatea a verificat: e haos!

„Aici sunt vecinii și prietenii mei”. Cadavre cu mânile legate la spate, descoperite în groapa comună cu 440 de cadavre de la Izium
Trupurile au fost exhumate de autoritățile ucrainene Foto: Profimedia

Cea mai mare groapă comună descoperită în locurile invadate

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Izium la sfârșitul lunii martie, după un asediu de trei săptămâni. L-au transformat apoi într-un bastion militar și într-un punct de pregătire pentru asaltul lor asupra estului Ucrainei.

Eliberarea a venit după șase luni, când forțele ucrainene au recucerit teritorii imporante din regiunea Harkov, iar soldații ruși s-au retras în grabă, lasând în urmă arme și muniții.

„Întreaga lume ar trebui să vadă acest loc. Pentru noi, arată că rușii au făcut nu doar o crimă, ci și un genocid împotriva populației ucrainene. În acest loc vedem femei și copii”, a precizat comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean.

Situl de la Izium, o fostă fortăreață rusă de pe front, este considerat cea mai mare groapă comună descoperită în Europa de după războaiele din Balcani din anii 1990.

Niciun post de televiziune nu a prezentat publicului în principalul jurnal de știri tema banilor cheltuiți de partidele de la guvernare pe TV

Sarcina de a identifica morții este dificilă și sumbră. La Bucha, unde experții criminaliști lucrează din primăvară, nu s-a reușit încă identificarea tuturor oamenilor uciși, notează The New York Times.

Rusia acuză Ucraina că a înscenat crimele

Rusia a negat în repetate rânduri că forțele sale de ocupație au comis atrocități în Ucraina Acum, șeful administrației proruse care a abandonat zona săptămâna trecută, Vitali Ganchev a acuzat, potrivit agenției ruse de stat TASS, forțele ucrainene că sunt responsabile de aceste crime.

„Era evident pentru noi că Ucraina va încerca să repete scenariul de la Bucha. Acum avem asta în Izium”, a spus el, comparând situația cu cea din orașul situat la nord de capitala Kiev, unde au fost găsite sute de cadavre după ce forțele ruse au fugit, în luna martie.

Moscova a susținut și atunci că acele crime au fost înscenate de Ucraina, acuzație respinsă de Kiev și de anchetatorii internaționali.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de RusiaUrmărește-ne pe Google News

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

”Tu urmezi”, mâine de la 20

Urmatoarea stire

BNR aruncă vina în curtea Guvernului. De unde ar veni, de fapt, toate creşterile de preţuri

Stiri pe aceeasi tema