Ai rate la bănci? Cum poţi să plăteşti mai puţin, legal. E un truc pe care băncile nu vor să-l ştii


Încă din primele zile ale anului 2023, băncile i-au anunţat pe românii cu credite că vor plăti sute de lei în plus la ratele împrumuturilor în lei.

IRCC s-a mărit faţă de ultimul trimestru, dar economiştii ne învaţă un truc legal pentru a scăpa de povara datoriilor.

Plăteşte anticipat imediat după scadenţă

Potrivit specialiștilor, românii care au credite în lei și rata calculată prin IRCC pot folosi următoarele trei luni pentru a datora mai puțin.

„În primii ani ai împrumutului dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. Astfel, dacă reuşim să facem o plată anticipată, atenţie, cu reducerea perioadei şi să acoperim partea principală vom scăpa, astfel, de o lună din credit”, potrivit Observator News.

De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata ajunge aproape de 1.500 de lei. Doar 250 de lei din ea înseamnă principalul – restul este dobânda. Cine plăteşte anticipat, cu reducerea perioadei, cei 250 de lei, scapă mai repede de datorii.

Nu cădeţi în capcane!

„Câteva capacane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat. Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă.

Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata„, a spus Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema