Mulți români se află în situația în care vor ieși la pensie ori în România, ori în alt stat UE. Au dreptul la o pensie comunitară, deci perioada lucrată va fi luată în calcul indiferent unde se află.
Bani – bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta
De exemplu, dacă te-ai stabilit într-o altă țară, vei lua pensie de acolo, dacă ai revenit în România, vei lua pensie din România.
Maria Luiza Socol Florescu – director la Direcţia Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a descrie procedura și drepturile pe care aceștia le au.
„Foarte mulți dintre lucrătorii noștri migranți, persoane care au realizat perioade de asigurare și în alte state membre ale UE au atins vârsta pensionării”, a spus ea.
Unde se depune cererea pentru pensia comunitară
Cererea se depune la o singură instituție, spune ea.
Care instituție?
La cea de la locul de ședere permanentă.
„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat ea.
Acea instituție va fi cea care va întreprinde demersul către instituțiile competente din toate statele membre implicate.
Care este locul de ședere permanentă
Persoana este îndrumată să-și depună cererea la instituția de la locul de ședere permanentă.
ATENȚIE: Oamenii trebuie să facă diferența între domiciliul atestat printr-un act de identitate, care este valabil și care atestă că are ședere în România, și locul de ședere obișnuit. Acesta din urmă este foarte important în aplicarea tuturor prevederilor din regulamentele europene de coordonare.
„O persoană poate deține documente care atestă că are domiciliul în mai multe țări. Nu este asta relevant. Ca să putem gestiona, aplica regulile de coordonare, inclusiv pe determinarea legislației aplicabile, trebuie să determinăm corect locul de ședere obișnuit”, a explicat reprezentanta CNPP.
Locul de ședere obișnuit este determinat de:
- Locul unde eu îmi desfășor o activitate remunerată
- Locul unde se află familia
- Locul unde mi-am închiriat o locuință
- Locul unde desfășor și activități neremunerate/voluntare
Ce documente sunt importante pentru a dovedi vechimea
„Atunci când o persoană stabilită în străinătate se adresează unei instituții competente în materie de pensii din alt stat și solicită drepturi de pensii și din România, trebuie să prezinte documente care atestă vechimea în muncă realizată înainte de 01.04.2001. După această dată se găsesc informații în baza de date”, a spus ea.
În ceea ce privește perioada de dinainte, spune ea, este nevoie să se prezinte documentul în original.
„Colegii de la instituțiile din străinătate știu că trebuie să transmită aceste documente în copie certificată…