Agenția rusă de informații militare GRU ar avea legătură cu campania scrisorilor-capcană cu explozibil trimise autorităților din Spania la finalul anului trecut (New York Times)


Agenția de informații militare GRU a Rusiei este suspectată că a dat indicații unor asociați ai unui grup militant de supremație albă din Sankt Petersburg pentru a desfășura o recentă campanie de scrisori-capcană cu explozibil în Spania, a relatat duminică The New York Times, citând oficiali americani anonimi, transmite The Moscow Times.

Șase scrisori-capcană au fost trimise către obiective guvernamentale, militare și diplomatice de profil înalt din Spania la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, ceea ce a determinat autoritățile să sporească securitatea și să se angajeze din nou să sprijine Ucraina în războiul său împotriva forțelor rusești invadatoare.

Potrivit NYT, anchetatorii spanioli, care au lucrat cu omologii din SUA și Marea Britanie, cred că Centrul 161 de pregătire a specialiștilor în scopuri speciale al GRU, cu sediul la Moscova, a folosit Mișcarea Imperială Rusă, un grup radical cu membri și asociați în întreaga Europă, ca intermediar în această campanie.

Statele Unite au catalogat Mișcarea Imperială Rusă, care operează centre de pregătire de tip militar în Sankt Petersburg, drept grup terorist în 2020. A fost prima desemnare a unei organizații de supremație a albilor drept grup terorist.

„Scopul aparent al campaniei a fost acela de a semnala că Rusia și proxies săi ar putea efectua lovituri teroriste în întreaga Europă”, a scris ziarul, citând oficiali americani anonimi.

„Capacitatea de a folosi Mișcarea Imperială Rusă ca forță proxy în anumite momente este utilă pentru serviciile secrete rusești, în special pentru că astfel este mai dificil pentru țările rivale să atribuie acțiunile guvernului rus”, a adăugat acesta.

Deși nu se crede că Moscova este pregătită să efectueze atacuri secrete sau sabotaje pe scară largă în Europa, oficialii americani avertizează că acest lucru s-ar putea schimba dacă Rusia continuă să sufere eșecuri majore în Ucraina.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema