Aflat la București, Arhiepiscopul de Canterbury a spus că încoronarea îi dă „coșmaruri”


Justin Welby, cel care va conduce ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, a fost primit în vizită la Palatul Elisabeta de către Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort.

Arhiepiscopul de Canterbury a fost invitat la un dejun oferit de Custodele Coroanei, care este verișoara lui Charles al III-lea, care urmează a fi încoronat pe 6 mai. Vorbind despre această legătură și despre relația noului suveran britanic cu România, Justin Welby a spus că „Este evident o țară pe care o cunoaște și de care e foarte atașat și e foarte bine informat. Prima mea vizită a fost în 1981 și am venit cu o mie de biblii ascunse într-un compartiment secret al microbuzului pe care trebuie să le ducem bisericilor. Și era un loc foarte diferit”.

De altfel, Arhiepiscopul de Canterbury a avut ocazia, în trecut, să-l vadă și pe regretatul Rege Mihai. “În anii 1960 am fost cu tătal meu în Monte Carlo și a spus – trebuie să îți fac cunostinta cu cineva regele Mihai ale României, care era în exil. Îmi amintesc asta foarte limpede.” 

Ieri, acesta a fost invitat de fiica cea mare a Regelui Mihai, Margareta, să lase un simbol al speranţei şi al păcii în grădina Palatului Elisabeta. Astfel că cei doi au plantat un arțar roșu. Din 2011, aici este și un arțar auriu plantat de însuși Regele Charles al III-lea, care i-a și vorbit despre România miercurea trecută, când s-au întâlnit ultima dată.

Cei doi au discutat despre pregătirile pentru marea zi de 6 mai și, întrebat de acest aspect, Arhiepiscopul de Canterbury a spus că încoronarea îi dă „coșmaruri”. “Am coșmaruri în legatură cu asta, ultimul a fost că am uitat să îmi pun pe mine veşmintele – care sunt 8 la număr. La jumătatea ceremoniei de încoronare am realizat că eram imbracat într-un sacou și o pereche de pantaloni încercând să duc la capăt încoronararea.”

În ultimul deceniu, liderul Bisericii Anglicane a condus ceremoniile religioase majore ale Angliei și ale Familiei Regale britanice, precum comemorarea Ducelui de Edinburg în martie 2022 și funeraliile de Stat ale Reginei Elisabeta a II-a, în septembrie 2022. Arhiepiscopul de Canterbury este cel care va conduce ceremonialul Încoronării Regelui Charles al III-lea, la Abația Westminster, în ziua de 6 mai 2023, despre care spune că “vine cu o onoare imensă. Dincolo de glumă, este cel mai mare privilegiu să pot să fac asta. Majestatea Sa Regele este un om remarcabil, cu o profundă compasiune și un extraordinar simț de ajutorare.

FOTO: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Citeste continuarea pe okmagazine.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cum va fi vremea de Florii? Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

Urmatoarea stire

Cum va fi vremea de Florii. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Stiri pe aceeasi tema