Admitere la liceu 2023. Profesorul Cătălin Ciupală, despre ierarhia pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională: Vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri. Nota la limba română va decide dacă mergi la mate-info sau la științe


Profesorul Cătălin Ciupală a declarat pentru Edupedu.ro că la admiterea la liceu „vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri, vor fi greu de departajat”. În situația în care elevii au medii egale, nota la Limba și literatura română este primul criteriu de departajare, indiferent de profilul la care vor să intre candidații, după cum a precizat cadrul didactic. Cătălin Ciupală este profesor de matematică la Colegiul National Andrei Saguna din Brașov.

„Dacă faci o schimbare, e de dorit ca schimbarea să fie din timp, ca elevul când intră în a V-a să știe exact ce-l așteaptă în clasa a VIII-a. Părinții să știe lucrul acesta, pentru că, în funcție de cum va urma examenul, ei își fac strategia de învățare sau de abordare a școlii. Este o strategie. Fiecare elev are o strategie de abordare a școlii, independent de strategia țării”, a precizat cadrul didactic.

Aceasta a precizat că „nu se mai merge din ierarhia din sutime în sutime”: „Acum notele nu vor mai merge din sutime în sutime. De ce? Pentru că notele la matematică și la română de la Evaluare Națională merg cu virgulă cinci, din cinci în cinci e pragul, adică de exemplu, la matematică, notele sunt 9.75, 9.80, 9.85 ș.a.m.d. La fel și la Română.

Practic, nu se mai merge pe ierarhie din sutime în sutime și se va merge pe ierarhie din 2,5 în 2,5 sutimi. Rotunjită înseamnă două sutimi sau 3 sutimi. 3 sutimi înseamnă 60, 100 de locuri pe ierarhia județeană, posibil. Vor fi mulți elevi care vor avea aceeași medie la română și la mate și nu poți să-i departajezi așa ușor.”

Cătălin Ciupală: Dacă vrei să să faci o schimbare de tipul acesta, care pentru mulți este o schimbare majoră, adică să elimini complet media anilor sau să-i diminuezi ponderea, cred că lucrurile acestea ar trebui făcute oarecum din timp. De ce? Pentru că noi avem o problemă de evaluare, în primul rând. Problema noastră cea mare de evaluare este faptul că în gimnaziu și nici măcar în liceu noi nu avem standarde de evaluare. Noi nu avem standarde de evaluare, în sensul că aceeași notă de, să zicem, șase nu este cuantificabilă la șase de câte toți profesorii din țară, care predau la o anumită clasă, la o anumită materie. Chestia aceasta trebuie făcută din timp.

Dacă faci o schimbare, e de dorit ca schimbarea să fie din timp, ca elevul când intră în clasa a V-a să știe exact ce-l așteaptă în clasa a VIII-a. Părinții să știe lucrul acesta, pentru că, în funcție de cum va urma examenul, ei își fac strategia de învățare sau de abordare a școlii. Este o strategie. Fiecare elev are o strategie de abordare a școlii, independent de strategia țării.

Pe de altă parte, este un lucru bun că s-a eliminat, dar, repet, ar fi trebuit să fie anunțat din timp, după părerea mea, că notele nu sunt relevante. Nota la o școală…

Citeste continuarea pe www.edupedu.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema