Adevărul despre dulciuri spus de dr. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai puțin”. Momentul ideal pentru a mânca desert


Nimeni nu refuză o porție delicioasă de tort, însă e important să știm când trebuie să mâncăm desertul. Un nutriționist recomandă ca acesta să fie consumat la sfârșitul mesei, pentru că îngrașă mai puțin.

Deserul se consumă întotdeauna la sfârșitul mesei FOTO Shutterstock

Dr. Mihaela
Bilic ne învață cum să ne răsfățăm cu dulciuri, fără a acumula kilograme în
plus.
Medicul avertizează însă că trebuie mâncat după masă, nu pe burta goala.
În aceste condiții, zahărul, explică specialistul, se absoarbe mai rapid și mai
mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei,
zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este
mai mică.

Nici în afara meselor nu trebuie să mâncăm dulciuri deoarece produc o
descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din
zahăr în grăsime de rezervă.

„Să nu fie pe burta goală!” 

Într-o postare
pe pagina sa de socializare, nutriționistul oferă sfaturi prețioase despre
pofta de dulce și momentele potrivite în care trebuie să consumăm prăjituri.

Poftă de ceva
dulce.

De preferat să
nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de
mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine
stătătoare.

Când e vorba de
făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care
glucoza/ carbohidrații trec în sânge. Este așa numitul indice glicemic, care
măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea
este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.

Zahărul
dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul
este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă
cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică.

Nu este
recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai
pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă
rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă
”, explică dr. Mihaela Bilic.

De asemenea, atunci când consumăm
dulce, trebuie să mai ținem cont de încă un aspect esențial:

„Și
mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de
glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în
sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că
după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația- dulciurile
mâncate pe burta goală îngrașă mai tar
e”, arată specialistul.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema