Acte necesare pașaport, taxa, programare, eliberare, valabilitate în 2022


În timp ce românii se bucură de multe beneficii ale apartenenței la UE, există încă unele restricții în ceea ce privesc călătoriile. În cadrul Uniunii Europene, cetățenii români se pot deplasa liber între statele membre cu nimic altceva decât cartea de identitate. Cu toate acestea, dacă doresc să călătorească în afara UE, vor trebui să aibă un pașaport. Această cerință este în vigoare pentru toți cetățenii din afara UE, indiferent dacă provin dintr-o țară cu care UE are un acord de scutire de vize. Prin urmare, cetățenii români trebuie să se asigure că au un pașaport la îndemână dacă intenționează să călătorească în afara Europei.

În 2022, obținerea acestui document de călătorie este floare la ureche. Acum totul este mult mai simplu și mai rapid, cu mai puțini pași și mai puțină birocrație. Tot ce va trebui să faceți va fi să știți ce documente sunt necesare pentru pașaportul dumneavoastră și să plătiți taxele. Puteți chiar să vă faceți o programare online, care este mult mai eficientă decât deplasarea fizică la un Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte din apropiere și astfel evitați să așteptați la coadă. În plus, taxele sunt mai admisibile, ceea ce fac și mai accesibile călătoriile pentru toată lumea.

Așadar, fie că aveți deja programată o călătorie, fie că aveți de gând să călătoriți într-o țară care nu se află în UE, noi am pregătit în cadrul acestui articol toate informațiile necesare despre pașaport, actualizate la zi, valabile în 2022, inclusiv acte necesare pașaport, taxa pașaport, programare pașaport, eliberare, valabilitate și multe altele.

Acte necesare pașaport

Pașaportul necesită anumite documente care ajută la verificarea identității și naționalității solicitantului. Existența acestor documente necesare ajută la asigurarea unei procesări mai rapide și mai ușoare a cererii de pașaport.

Atenție: Doar cetățenii români care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate și nu se află în una dintre situațiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate pot solicita un pașaport de la Direcția Generală de Pașapoarte.

În acest sens, aceștia trebuie să prezinte o serie de documente necesare pentru pașaport, care ajută direcția să verifice identitatea și cetățenia solicitantului. Aceste acte necesare pentru pașaport contribuie la asigurarea că solicitantul îndeplinește cerințele și este o formă de identificare, care contribuie, de altfel, la asigurarea unei procesări rapide și fără probleme a cererii pentru pașaport.

Acte necesare pasaport simplu electronic / biometric

Atunci când solicitați un nou pașaport simplu electronic, cunoscut și sub numele de biometric, trebuie să furnizați mai multe documente pentru ca cererea dumneavoastră să fie procesată.

Iată ce acte sunt necesare pentru un adult

În primul rând, veți avea nevoie de o copie originală a cărții de identitate, a cărții de identitate provizorii sau, dacă este cazul, a cărții de identitate valabile. În cazul în care utilizați o carte de identitate provizorie, trebuie să aduceți și certificatul de naștere original. În al doilea rând, va trebui să prezentați documentul care dovedește plata taxei de pașaport. Acesta poate fi sub forma documentului original de plată sau a dovezii de tranzacție, care poate fi emisă fie pe suport de hârtie, fie în format electronic. Documentul de plată/dovada tranzacției trebuie să conțină numărul tranzacției, precum și datele persoanei care solicită pașaportul (nume, prenume, număr național de identificare). În cele din urmă, dacă aveți un pașaport anterior, va trebui să îl prezentați și pe acesta. După ce toate aceste documente au fost adunate, puteți continua cu cererea pentru un pașaport simplu electronic.

Acte necesare pasaport minor simplu electronic care a împlinit 14 ani

Pentru a obține un pașaport biometric (pașaport simplu electronic) pentru un minor care a depășit vârsta de 14 ani, sunt necesare anumite documente. Printre acestea se numără o carte de identitate valabilă sau o carte de identitate provizorie, certificatul de naștere original al minorului și declarații de consimțământ din partea ambilor părinți sau a tutorelui legal. În cazul în care minorul este căsătorit, este necesar și un certificat de căsătorie. În plus, taxa de pașaport trebuie achitată integral, iar orice pașaport anterior aparținând minorului trebuie predat.

În cele din urmă, în cazul în care unul dintre părinți are custodia exclusivă a minorului, trebuie să se prezinte o hotărâre judecătorească prin care se acordă custodia. În cazul în care unul dintre părinți a decedat, este necesar și un certificat de deces în original. Reprezentantul legal desemnat de instanță trebuie, de asemenea, să prezinte documentele sale. Cu toate aceste acte în mână, este posibil să se solicite și să se primească un pașaport pentru un minor care a împlinit vârsta de 14 ani sau care a trecut de aceasta.

Acte necesare pasaport bebelusi simplu electronic și minori sub 14 ani

Părinții sau tutorii care doresc să obțină un pașaport simplu electronic (biometric) pentru bebeluși sau copii cu vârsta sub 14 ani trebuie să prezinte următoarele documente: certificatul de naștere original al copilului, un document de identitate aparținând părintelui sau tutorelui, dovada plății taxei de pașaport și, în cazul în care copilul are deja un pașaport, pașaportul său anterior.

În cazul în care un singur părinte sau tutore solicită pașaportul, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă prin care i se acordă custodia copilului, certificatul de deces original al celuilalt părinte și documentul prin care este desemnat ca reprezentant legal al copilului (dacă e cazul). Astfel, prin aceste cerințe se contribuie la asigurarea faptului că copiii sunt protejați împotriva furtului de identitate și călătoresc cu documentele corespunzătoare.

Acte necesare pasaport temporar

Cetățenii români care au nevoie de un pașaport, dar nu au timp să obțină un pașaport obișnuit, pot solicita un pașaport temporar simplu. Acest document este valabil timp de un an, indiferent de vârsta titularului, și poate fi folosit pentru călătorii internaționale. Procesul de solicitare a unui pașaport temporar simplu este mult mai rapid decât cel de solicitare a unui pașaport obișnuit. Cu toate acestea, există unele limitări în ceea ce privește utilizarea acestui document. De exemplu, acesta nu poate fi prelungit dincolo de perioada sa de valabilitate inițială. În ciuda acestor limitări, pașaportul simplu temporar este o opțiune utilă pentru cetățenii români care au nevoie de un pașaport în grabă.

Acte necesare pașaport temporar pentru persoane majore

Pentru a obține un pașaport temporar pentru un adult, va trebui să prezentați următoarele documente: o carte de identitate, o carte de identitate provizorie sau o carte de identitate valabilă; un document care să ateste plata taxei de pașaport; și pașaportul anterior, dacă este cazul. Cartea de identitate provizorie trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere al persoanei în cauză. Documentul de plată trebuie să conțină numărul de tranzacție și datele persoanei în numele căreia se solicită documentul de călătorie, precum și suma plătită pentru tipul de pașaport solicitat. Odată ce toate aceste documente au fost prezentate, ar trebui să primiți pașaportul provizoriu în timp util.

Acte necesare pașaport temporar pentru minori care nu au împlinit 14 ani

Pentru minorii cu vârsta sub 14 ani, pentru a solicita un pașaport temporar sunt necesare următoarele documente: certificatul de naștere al minorului, dovada plății taxei de pașaport și 2 fotografii color identice ale minorului, cu dimensiunile de 3,5 x 4,5 cm (în cazul în care minorul nu este prezent la depunerea cererii).

În plus, în cazul în care cererea este depusă de către un singur părinte/supraviețuitor/tutore, vor fi necesare documente suplimentare, cum ar fi o procură specială de împuternicire a persoanei, o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă prin care se acordă custodia minorului sau o hotărâre judecătorească, un act de numire a reprezentantului legal și certificatul de deces al părintelui.

Pe lângă documentele standard, studenții/concurenții trebuie să prezinte, de asemenea, documentul (documentele) de la instituția care organizează studiile/competițiile oficiale (cu traducere autorizată, dacă este necesar). Documentele necesare depind de faptul dacă studiile, competiția sau chiar tratamentul medical se vor desfășura în mai multe state sau doar într-un singur stat. Dacă este cazul, este necesară și o traducere autorizată.

Acte necesare pașaport temporar pentru minori care au împlinit și au peste 14 ani

Conform celor mai recente reglementări, minorii cu vârsta de 14 ani și peste care au nevoie de un pașaport simplu temporar trebuie să prezinte următoarele documente: o carte de identitate a minorului, certificatul de naștere al minorului, o declarație de consimțământ pentru eliberarea pașaportului, un certificat de căsătorie al minorului căsătorit legal, un document care dovedește plata taxei de pașaport și pașaportul anterior al minorului, dacă există.

În cazul în care cererea este depusă de un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, sunt necesare, de asemenea, următoarele documente suplimentare: o hotărâre judecătorească prin care se acordă custodia minorului, definitivă și irevocabilă, un certificat de deces al celuilalt părinte (dacă este cazul) și documente eliberate de instituția care organizează studiile/competițiile oficiale sau de autoritatea medicală pentru statele sau statul în care se vor desfășura activități în acest sens (dacă este cazul).

Acte necesare pașaport câine, pisică sau dihor de companie

Pașaportul european pentru animale de companie este un instrument esențial pentru orice proprietar de animale de companie care dorește să călătorească între țările UE. Acest document urmează un model standardizat care îl face ușor de utilizat și de înțeles, indiferent de locul din UE în care călătoriți. Pe lângă faptul că conține informații importante despre animalul dvs. de companie, cum ar fi numele, rasa, vârsta și informații despre microcip sau tatuaj, pașaportul pentru animale de companie include, de asemenea, fișa de vaccinare antirabică și datele de contact atât ale dvs. cât și ale medicului veterinar.

Pentru a obține un pașaport pentru animale de companie, trebuie pur și simplu să vizitați orice medic veterinar autorizat din zona dumneavoastră. Procesul este rapid și simplu, iar odată ce ați obținut pașaportul, acesta este valabil pe viață, atât timp cât câinele, pisica sau dihorul dumneavoastră este la zi cu vaccinarea antirabică.

În ceea ce constau actele, sunte necesare pentru pașaport: cartea dumneavoastră de identitate, precum și carnetul de sănătate al animalului de companie. În unele cazuri, este posibil să trebuiască să furnizați și rezultatele clare ale testului de sânge pentru rabie, dovadă a statutului de vaccinare și a stării de sănătate a animalului dumneavoastră.

Taxa pasaport

Taxa pasaport. Pentru a depune o cerere de pașaport trebuie să plătiți o taxă. Taxa acoperă costurile de procesare a cererii și de tipărire a pașaportului, precum și alte servicii conexe.
Pentru a obține un pașaport, trebuie mai întâi să depuneți o cerere, care necesită o taxă. Taxa de pașaport acoperă costurile de procesare a cererii, de tipărire a pașaportului și de furnizare a altor servicii conexe.

Taxa pașaport simplu electronic / biometric

Taxa pentru pașaportul simplu electronic/biometric acoperă o serie de cheltuieli, inclusiv costul producerii și eliberării pașapoartelor în sine, precum și alte costuri administrative aferente. Pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani, costul este de 258 de lei, în timp ce taxa pașaport copii sub 12 ani este de 234 de lei.

A fost implementată această structură de taxe pentru a asigura accesul corect și echitabil la pașapoarte pentru toți rezidenții, indiferent de vârstă sau de statutul lor financiar. Având în vedere importanța pașapoartelor pentru călătorii și alte activități, este esențial ca persoanele să aibă acces la acest document de bază la un tarif accesibil. Iar cu structura simplă a taxelor pentru pașapoarte electronice/biometrice, a fost creat un sistem care face exact acest lucru.

Taxa pașaport simplu temporar / pașaport urgențe

Taxa pentru pașaport simplu temporar/pașaport de urgență este o taxă importantă care este necesară pentru obținerea unui pașaport temporar. Acest tip de pașaport este necesar pentru cei care trebuie să călătorească de urgență și nu au încă un pașaport obișnuit, cu valabilitate deplină.

În valoare de 96 de lei, această taxă este aceeași, indiferent de vârstă, și ajută la acoperirea costurilor asociate cu procesarea acestor pașapoarte.

De obicei, acest tip de pașaport este eliberat în situațiile în care o persoană și-a pierdut pașaportul și trebuie să părăsească imediat țara pentru o perioadă scurtă de timp. Prin plata taxei pentru pașaport simplu temporar/pașaport de urgență și prin îndeplinirea anumitor alte cerințe de eligibilitate, se poate obține astfel rapid documentul de călătorie important de care are nevoie orice persoană aflată într-o situație urgentă.

Taxa pașaport 10 ani

Acest tip de pașaport este cunoscut sub numele de pașaport electronic și conține informații biometrice, cum ar fi amprentele digitale, care sunt folosite pentru a verifica identitatea persoanei. Pe lângă aceste elemente de securitate, acest tip de pașaport este, de asemenea, valabil timp de 10 ani, ceea ce permite titularului să se bucure de mai mult timp fără a fi nevoit să își reînnoiască documentele. În ceea ce constă taxa pentru un astfel de pașaport, aceasta este de 258 de lei.

Valabilitate chitanta taxa pașaport

Chitanța pentru taxa de pașaport este valabilă pe o perioadă nedeterminată. Acest lucru înseamnă că plata pe care o efectuați atunci când solicitați un pașaport va fi valabilă indiferent de momentul în care solicitați pașaportul, atâta timp cât cererea dumneavoastră este depusă înainte de data limită maxim permisibilă.

Recuperare taxa pașaport

Pentru a recupera taxa de pașaport, există două opțiuni disponibile.

Prima este să completați formularul de cerere de rambursare, pe care îl puteți descărca de la adresa https://www.cnin.ro/pdf/cerere_rest_pas_0401_22a.doc. Împreună cu acest formular, va trebui să includeți anumite documente justificative, așa cum se specifică în formularul propriu-zis. Apoi puteți trimite prin e-mail acest formular completat și documentele justificative la adresa [email protected].

Alternativ, puteți completa un formular online la adresa https://restituiri.cnin.ro/formRestPass.php, care vă va permite să solicitați rambursarea taxei de pașaport online direct de pe site-ul CNIN. Pentru a completa acest formular, va trebui să furnizați informații de bază despre dumneavoastră și despre pașaportul dumneavoastră, iar acesta va fi analizat de un reprezentant al CNI în vederea procesării.

Unde se plătește taxa de pașaport

Atunci când solicitați un pașaport, unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont este unde să plătiți taxa. Astfel, există mai multe opțiuni disponibile, în funcție de preferințele și nevoile dumneavoastră.

Puteți alege să plătiți taxa personal la o casierie CEC Bank sau la o stație de plată Selfpay din cadrul CEC Bank. Alternativ, puteți efectua plata online prin intermediul platformei virtuale de plată Ghiseul.ro.

De asemenea, în prezent este în curs de implementare o nouă opțiune care vă permite să efectuați plata prin mandat poștal. Cu toate acestea, indiferent de metoda pe care o alegeți, este important să vă asigurați că plata dumneavoastră este procesată cu succes pentru a evita întârzieri sau alte probleme legate de obținerea pașaportului.

Programare pașaport

Programare pașaport. Acum, pentru a obține un pașaport, trebuie să depuneți o cerere exclusiv online. Trebuie să vă faceți o programare, astfel încât să vă puteți prezenta într-o zi și la o oră stabilită.
Pentru a obține un pașaport, solicitanții trebuie să se programeze online. Programarea este necesară pentru toți solicitanții în scopul oferirii într-un mod sistematizat posibilitatea de prezentare la un birou de pașapoarte la o dată și oră stabilită oficial.

Programarea pentru pașaport este simplă și gratuită, dar trebuie să țineți cont de câteva lucruri. Programările sunt netransferabile, așa că asigurați-vă că faceți programarea pe numele persoanei care va solicita pașaportul. De asemenea, programările nu sunt necesare pentru ridicarea pașapoartelor – este suficient să vă prezentați la biroul de pașapoarte în timpul orelor obișnuite de lucru. În plus, programările nu pot fi făcute prin e-mail, fax sau telefon – programările trebuie făcute online.

De altfel, rețineți că neprezentarea la data și ora programate, neconcordanța între datele înscrise în formularul de programare și datele de identificare ale persoanei care prezintă cererea de pașaport, lipsa documentelor necesare sau a dovezii de plată a taxei de pașaport vor duce la anularea programării. În cazul în care nu vă puteți prezenta la data și ora programate sau doriți din orice motive să realizați o anulare a programării la pașaport, o puteți face prin a utiliza link-ul de anulare a rezervării din e-mailul de confirmare.

Procesul pentru solicitarea unui pașaport este de fapt destul de simplu și poate fi realizat în întregime online. Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul epasapoarte.ro și să completați formularul de cerere.

Formularul de programare pașaport online este simplu și ușor de urmat. Trebuie să:

  • scrieți numele și prenumele;
  • completați numărul de telefon și adresa de e-mail;
  • selectați tipul de document de care aveți nevoie;
  • selectați locația unde doriți să depuneți cererea.

După ce ați completat toate secțiunile necesare, va trebui să apăsați butonul „Rezervă”. Veți primi apoi toate detaliile referitoare la programarea dvs. într-un e-mail recapitulativ. În acest e-mail, va exista, de asemenea, un link pe care trebuie să îl accesați pentru a vă confirma programarea. Dacă nu confirmați programarea în termen de două ore, aceasta va fi anulată automat.

Eliberare pasaport

Eliberare pasaport. Pentru eliberarea pașaportului, aveți nevoie de un număr personal de identificare (CNP) și nu trebuie să vi se ia dreptul la libera circulație în străinătate.
Pentru a obține un pașaport, trebuie să aveți un număr personal de identificare (CNP) și nu puteți avea mai mult de un pașaport valabil. De asemenea, nu trebuie să vi se retragă dreptul la libera circulație în străinătate.

Conditii eliberare pasaport

Pentru a obține un pașaport, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții prevăzute în Legea nr. 248/2005. Toți solicitanții, indiferent de vârstă, trebuie să aibă un Cod Numeric Personal (CNP) și nu pot deține mai mult de un pașaport valabil (cu anumite excepții prevăzute de lege). În plus, solicitanților nu trebuie să le fie suspendat dreptul la libera circulație în străinătate.

În cazul minorilor, se aplică condiții suplimentare. Un minor trebuie să aibă un părinte, un tutore sau un reprezentant legal atunci când solicită un pașaport. Dacă cererea este depusă de un singur părinte/tutore/reprezentant legal, atunci este necesară o împuternicire. În cazul în care minorul este încredințat unei alte persoane prin hotărâre judecătorească, persoana respectivă trebuie să prezinte documentația relevantă.

Procedura eliberare pasaport

După ce ați făcut programarea, trebuie să vă prezentați la data și ora selectate. La fața locului, vi se va cere să completați un formular de cerere pentru eliberarea pașaportului, care, dacă este completat cu date inexacte sau cu omisiuni, este nul. Prin urmare, vă rugăm să fiți foarte atenți atunci când îl completați.

Următorul pas este realizarea unei fotografii, care va fi făcută de un operator specializat. Nu uitați că această fotografie trebuie să respecte anumiți parametri biometrici, astfel încât să poată fi ușor de identificat.

După efectuarea tuturor solicitărilor, tot ce trebuie să faceți este să așteptați pașaportul. Vă rugăm să rețineți că, în funcție de volumul de muncă, această procedură poate dura mai mult decât de obicei. Cu toate acestea, vă recomandăm să verificați online evoluția cererii dumneavoastră, utilizând informațiile furnizate la programarea.

Întregul proces este relativ simplu și direct, cu condiția ca toate informațiile și documentele necesare să fie furnizat corect în totalitate.

Cerere eliberare pasaport

Cerere eliberare pasaport
Model de cerere pentru eliberarea unui nou pașaport

Cererea de eliberare a pașaportului, atât pentru adulți, cât și pentru minori, este generată în sistemul informatic în momentul în care toate documentele necesare sunt depuse la ghișeu și prezentate de către solicitant după verificarea datelor introduse, pentru semnare. După aceea, solicitantul trebuie să plătească taxa prevăzută. Formularul de cerere completat, împreună cu celelalte documente, este apoi trimis mai departe pentru procesare la departamentul în cauză. Autoritatea pentru pașapoarte verifică toate documentele și, dacă este totul în regulă, pașaportul va fi realizat și eliberat în perioada de timp anunțată.

Termen eliberare pasaport

Potrivit pasapoarte.mai.gov.ro, există termene limită pentru două cazuri când vine vorba de eliberarea pașaportului.

Primul caz este pentru pașaportul simplu electronic, în care cererea va fi soluționată de către autoritățile competente în termen de 15 zile lucrătoare. În cazul în care cererea este depusă în străinătate, atunci numărul maxim de zile necesare pentru eliberarea pașaportului este de 45 de zile. În unele cazuri, când cererea este depusă la oficiile consulare ale României din țări terțe în relația cu Uniunea Europeană, poate dura până la 60 de zile.

Pentru un pașaport simplu temporar, termenul este de 15 zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii. În unele cazuri s-a reușit chiar și în termen de 10 zile lucrătoare. În cazuri extrem de urgente (conflict diplomatic, sănătatea este pusă în pericol, familiale sau profesionale), pașapoartele pot fi eliberate în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii.

Eliberare pasaport in alt judet decat cel de domiciliu

Pentru ca un pașaport să fie eliberat în alt județ decât cea de reședință, trebuie să se prezinte motive obiective pentru care solicitantul nu poate fi prezent la serviciul public comunitar de eliberare și înregistrare a pașapoartelor simple de la locul de reședință sau de domiciliu. Cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea și înregistrarea pașapoartelor simple va fi în măsură să evalueze dacă există motive obiective care îl împiedică pe solicitant să fie prezent la serviciul public comunitar local. În cazul în care se stabilește că există motive obiective, atunci, potrivit celui de-al treilea alineat al Legii 248/2005, pașaportul poate fi eliberat în alt județ. În caz contrar, solicitantul va trebui să parcurgă procesul de obținere a unui pașaport în județul de reședință.

Valabilitate pasaport

Pașapoartele au o valabilitate limitată. Acestea expiră după o anumită perioadă de timp deoarece informațiile personale și elementele de securitate conținute în pașapoarte se pot învechi în timp iar guvernele actualizează periodic modelele de pașapoarte pentru a preveni contrafacerea.

Valabilitate pașaport ieșire din țară

Valabilitatea unui pașaport nu se schimbă dacă părăsiți sau nu țara. Pașaportul simplu electronic este valabil 3 ani pentru minorii sub 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni. În cazul în care autoritățile constată că un pașaport a fost deteriorat, distrus, a fost șters sau modificat în mod ilegal, acesta devine nul. Cei care au avut pașapoarte eliberate înainte de introducerea pașapoartelor electronice vor rămâne valabile până la data înscrisă în evidențele lor computerizate.

Vă recomandăm să vă informați și despre: Tutorial activare roaming Digi, Vodafone, Orange si Telekom (înainte de plecarea în afara țării).

Valabilitate pașaport Turcia

Cetățenii români pot vizita Turcia cu un pașaport valabil. Dacă sunteți cetățean român și intenționați să vizitați Turcia, va trebui să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 150 de zile la momentul intrării în Turcia și să aibă cel puțin o filă goală. În plus, doar următoarele tipuri de pașapoarte românești sunt acceptate pentru călătorie: pașapoarte diplomatice, diplomatice electronice, de serviciu, de serviciu electronice, simple, simple electronice sau temporare.

Valabilitate pașaport Grecia

Dacă sunteți cetățean român și intenționați să vizitați Grecia, veți fi încântat să aflați că nu aveți nevoie de viză. Puteți intra în țară cu un pașaport sau o carte de identitate valabilă. De altfel, Grecia face parte din spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să vă prezentați pașaportul sau cartea de identitate atunci când călătoriți dintr-o țară Schengen în Grecia. Cu toate acestea, este important să aveți la dumneavoastră pașaportul sau cartea de identitate, pentru a vă putea identifica în caz de nevoie. Per ansamblu, ca cetățean român, aveți dreptul destul de ușor de a intra în Grecia și nu ar trebui să aveți probleme în a călători în interiorul și în afara țării gândindu-vă la valabilitatea pașaportului, întrucât acesta se află deja în termen de valabilitate oficială și neexistând condiții suplimentare impuse de această țară.

Valabilitate pașaport Bulgaria

Toți cetățenii români pot călători în Bulgaria pe baza unui pașaport simplu, a unui pașaport simplu electronic, a unui pașaport temporar sau a unei cărți de identitate, atât timp cât documentul este încă valabil. Minorii români nu pot intra în Bulgaria doar pe baza unui certificat de naștere. Nu există nicio altă condiție prealabilă în afară de aceea ca pașaportul să fie în limita normală de valabilitate. Acest lucru înseamnă că, atâta timp cât pașaportul este la valabil, veți putea intra în Bulgaria fără probleme.

Valabilitate pașaport Egipt

Pașapoartele și alte documente de călătorie trebuie să fie valabile cel puțin 6 luni de la data intrării în Egipt. Cetățenii români care călătoresc în Egipt în scop turistic au nevoie de viză. Vizele turistice pot fi obținute la aeroport, costul autocolantului de viză fiind plătit pe loc, sau la Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul fiind de aproximativ 25 de dolari americani. Pașapoartele simple sau pașapoartele simple temporare sunt acceptate ca documente de călătorie valabile. Vă rugăm să rețineți că, guvernul egiptean a creat un portal online, visa2egypt.gov.eg, pentru ca deținătorii de pașapoarte obișnuite din anumite țări să poată solicita vize turistice pentru Egipt. România este una dintre aceste națiuni incluse în acest nou sistem și puteți astfel solicita mult mai facil viza.

Valabilitate pașaport UK / Marea Britanie

Începând cu 1 octombrie 2021, toate pașapoartele trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin șase luni pentru a fi eligibile pentru intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cetățenii români nerezidenți pot intra în Marea Britanie în scop turistic sau de vizită pentru o perioadă de până la șase luni pe an fără viză, însă cei care doresc să lucreze în timpul șederii trebuie să obțină o viză de intrare înainte de sosire. Atâta timp cât pașaportul dvs. îndeplinește cerința de valabilitate de șase luni și aveți documentele corespunzătoare pentru scopul călătoriei, nu ar trebui să aveți nicio problemă în a intra în Regatul Unit.

Valabilitate pașaport Italia

Intrarea în Italia este un proces relativ simplu pentru cetățenii români, deoarece nu este necesară nicio viză. Cu toate acestea, toți călătorii trebuie să aibă un pașaport sau o carte de identitate valabilă pentru a li se permite intrarea. Cărțile de identitate trebuie să fie emise în ultimii 10 ani și trebuie să fie valabile pe durata călătoriei. Pe de altă parte, pașapoartele trebuie să fie valabile cel puțin 3 luni după data planificată de plecare din Italia. Călătorilor care nu îndeplinesc aceste cerințe li se poate refuza intrarea în țară. Pentru cele mai recente informații privind cerințele de intrare, este recomandabil să consultați cea mai apropiată ambasadă sau consulat italian.

Valabilitate pașaport Spania

Cetățenii români pot intra în Spania fără viză. Tot ceea ce este necesar pentru a intra este un pașaport sau o carte de identitate valabilă. Pașaportul trebuie să fie valabil pe toată durata șederii în Spania. De asemenea, cetățenii români pot lucra în Spania fără permis de muncă pe durata șederii lor, atât timp cât au un pașaport sau o carte de identitate valabilă. Aceste reguli se aplică și studenților care doresc să studieze în Spania. În plus, cetățenilor români li se permite să își aducă familiile cu ei atunci când călătoresc în Spania, cu condiția să aibă toate documentele necesare, cum ar fi certificatul de căsătorie sau certificatul de naștere.

Valabilitate pașaport după căsătorie

După ce v-ați căsătorit, este posibil să vă fi schimbat numele. Trebuie să vă reînnoiți pașaportul cu noul dumneavoastră nume legal fiindcă valabilitate pașaportului este nulă. Procesul și taxele variază în funcție de data la care v-ați obținut ultimul pașaport. Va trebui să prezentați dovada schimbării numelui, cum ar fi un certificat de căsătorie, o hotărâre de divorț sau o hotărâre judecătorească. După ce vă schimbați pașaportul, vechiul pașaport va fi anulat și nu mai are niciun fel de valabilitate. Astfel, dacă trebuie să călătoriți urgent, trebuie să știți că vechiul pașaport trebuie neapărat înlocuit cu altul care conține numele dvs. Actual și în acest sens puteți chiar apela la solicitarea unui pașaport în regim de urgență prin a opta pentru unul temporar.

Întrebări frecvente

Cum se află statusul pașaportului?

Atunci când solicitați un pașaport, este important să fiți la curent cu statutul pașaportului. Statutul pașaportului poate fi verificat la https://epasapoarte.ro/verifica/. Este posibil ca pașaportul să fie eliberat mai devreme decât termenul limită indicat la depunerea cererii. Cu toate acestea, în cazul în care pașaportul nu este eliberat în termenul specificat pe site, este recomandabil să contactați cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte.

În ce ţări pot călători fără paşaport?

În timp ce pașaportul este de obicei necesar pentru călătoriile internaționale, există câteva excepții. Cetățenii români, de exemplu, pot intra în anumite țări doar cu o simplă carte de identitate. Aceasta include toate țările membre ale Uniunii Europene, precum și Spațiul Economic European (Islanda, Norvegia și Liechtenstein). Pe lângă acestea, cetățenii români pot intra, de asemenea, în Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Elveția, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Principatul Monaco, Muntenegru, San Marino și Serbia cu o carte de identitate. Ca atare, este important să vă familiarizați cu cerințele de călătorie ale destinației dumneavoastră înainte de plecare. În caz contrar, vă puteți trezi fără documentele necesare și să trebuiască să vă întoarceți înapoi de la graniță sau aeroport.

Poți intra în România cu pașaportul expirat?

Cetățenii români pot intra în România cu un pașaport expirat, dar pot fi supuși unor controale suplimentare din partea polițiștilor de frontieră. În conformitate cu prevederile art. 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră pot permite intrarea în România a cetățenilor români care se identifică cu un document de călătorie eliberat de autoritățile române competente, a cărui valabilitate a expirat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidențele specifice, privind identitatea și naționalitatea titularului. Aceste verificări sunt necesare pentru a se asigura că persoana care călătorește este cine spune că este și că e cetățean român. După efectuarea acestor verificări, polițistul de frontieră poate permite călătorului să intre în România. Cu toate acestea, este important de reținut că acest proces poate dura mai mult decât dacă călătorul ar avea un pașaport valabil.

Cum procedez dacă am pierdut pașaportul?

Pierderea pașaportului poate fi o experiență neplăcută, dar este important să vă păstrați calmul și să luați măsurile necesare pentru a-l înlocui. În primul rând, trebuie să declarați pierderea pașaportului autorităților. Dacă vă aflați în țara de origine, puteți raporta pierderea la poliție, iar aceasta va elibera un certificat de confirmare a declarației. Dacă vă aflați însă în străinătate, va trebui să contactați o misiune diplomatică sau un oficiu consular românesc. Aceștia vă vor putea elibera un document de călătorie temporar care vă va permite să vă întoarceți în România. Rețineți că acest document este valabil doar 30 de zile și va expira automat la intrarea dumneavoastră în țară.

Pot să prelungesc valabilitatea pașaportului meu anterior? Pot adăuga file la pașaportul meu actual?

Pe măsură ce începeți să vă planificați următoarea călătorie internațională, poate vă întrebați dacă puteți pur și simplu să prelungiți valabilitatea pașaportului actual sau să adăugați pagini noi la acesta. Din păcate, răspunsul este nu; prevederile legale nu permit niciuna dintre aceste opțiuni. Cu toate acestea, puteți solicita un nou pașaport, care va fi valabil pentru o nouă perioadă de timp corespunzătoare.

Citeste continuarea pe geeki.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ciolacu: Nu poţi să ceri să ai, economic, o competitivitate ca a Germaniei când tu ai preţul la energie mai mare decât în Germania. Noi ne omoram singuri industria

Urmatoarea stire

Horoscop 14 Noiembrie 2022. Nativii care vor avea succes pe plan profesional

Stiri pe aceeasi tema