40 de morți după atacul cu rachetă din Dnipro. Rușii amenință că tancurile britanice trimise în Ucraina „vor arde la fel ca celelalte”Operațiunile de căutare continuă la Dnipro, unde un bloc a fost lovit de ruși cu o rachetă construită să distrugă port-avioane. 40 de oameni au murit și cel puțin 75 au fost răniți. Sunt informații că sub dărâmături s-ar putea afla alte câteva zeci de persoane. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că ”operaţiunea militară specială” din Ucraina indică o tendinţă pozitivă şi că totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major. Totodată, Kremlinul a amenințat prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov că tancurile pe care Marea Britanie intenționează să le trimită în Ucraina nu vor schimba situația pe front și “vor arde la fel ca celelalte”. Rusia și Belarus au început luni exerciții militare comune, care au declanșat temeri în Kiev și Occident că Moscova și-ar putea folosi aliatul pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Slovacia a livrat primele obuziere în Ucraina și lucrează la o nouă comandă care va fi plătită în comun de Germania, Danemarca şi Norvegia

ACTUALIZARE 00.10, 17 ianuarie Slovacia a efectuat livrarea a opt obuziere Zuzana 2 comandate de Ucraina anul trecut, a anunţat luni Ministerul slovac al Apărării, relatează dpa.

„De astăzi, am predat Ucrainei o baterie completă de sisteme de artilerie de înaltă calitate produse de propria noastră industrie de apărare”, a declarat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, potrivit site-ul ministerului.

Şeful ONU condamnă atacul asupra blocului de locuinţe din Dnipro

ACTUALIZARE 23.55 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat lovitura extrem de sângeroasă a forţelor ruse împotriva unui imobil rezidenţial din Dnipro, centrul administrativ al regiunii Dnepropetrovsk din estul Ucrainei, un alt exemplu de “suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt, Stéphanie Tremblay, citată de AFP.

“O lovitură a dărâmat sâmbătă seara un bloc de apartamente din Dnipro, într-unul dintre cele mai mortale atacuri din Ucraina de la începutul invaziei ruse”, a declarat presei Stéphanie Tremblay, potrivit Agerpres.

“Secretarul general a condamnat acest atac, spunând că este un nou exemplu de suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a adăugat ea.

Coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, Denise Brown, a cerut “o anchetă reală pentru suspiciunea de crime de război şi urmărirea penală a suspecţilor”, a continuat purtătoarea de cuvânt.

Soldaţi ucraineni încep în SUA pregătirea pentru sistemul antiaerian Patriot

ACTUALIZARE 21.25 Soldaţi ucraineni au sosit duminică la o baza militară americană din Oklahoma pentru a se antrena în utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, pe care Washingtonul îl va furniza Kievului.

„Soldaţi ai armatei ucrainene au sosit la baza militară Fort Still pentru a începe antrenamentul de apărare antiaeriană”, a declarat pentru Fox News Curtis King, comandantul şcolii de artilerie de la baza militară.

„Acest antrenament se va concentra pe operarea şi întreţinerea sistemului antiaerian Patriot”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Trimiterea de către Statele Unite a celui mai sofisticat sistem antiaerian al său în Ucraina este fără precedent de la începutul războiului. Kiev-ul a cerut de mult acest sistem pentru a face faţă atacurilor aeriene din Rusia.

La antrenament care începe în Oklahoma urmează să participe „între 90 şi 100 de soldaţi ucraineni”, a precizat Ministerul american al Apărării pe 10 ianuarie.

„Odată aflat pe teren, Patriot va contribui la apărarea aeriană ucraineană şi va oferi poporului ucrainean un mijloc suplimentar de apărare împotriva actualelor atacuri aeriene ruseşti”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Marea Britanie a anunţat un nou ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv tancuri Challenger

ACTUALIZARE 20.10 Ministerul britanic al Apărării a anunţat luni un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, confirmând trimiterea către aceasta a 14 tancuri Challenger 2, în timp ce a cerut Germaniei să autorizeze la rândul ei Polonia şi Finlanda să ofere Ucrainei tancuri germane Leopard pentru a o susţine în conflictul armat cu Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

”Astăzi, pot anunţa cel mai semnificativ pachet de putere de luptă pentru a grăbi succesul Ucrainei. Acesta include un escadron de tancuri Challenger 2 împreună cu vehicule blindate pentru recuperare şi reparaţii”, a declarat în parlamentul de la Londra ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Noul ajutor militar britanic oferit Ucrainei mai cuprinde opt tunuri AS90 de calibrul 155 mm, încă 100 de vehicule blindate, printre care şi transportoare blindate Bulldog, un pachet de manevrabilitate ce cuprinde capabilităţi pentru traversarea câmpurilor minate şi a cursurilor de apă, zeci de ”sisteme aeriene fără pilot” destinate susţinerii artileriei, încă 100.000 de obuze, sute de rachete sofisticate, inclusiv rachete ghidate pentru lansatoarele multiple de rachete (GMLRS), sisteme antiaeriene Starstreak, alte rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune şi un pachet de piese de schimb pentru recondiţionarea a până la 100 de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei ucrainene.

Ministrul britanic al apărării a îndemnat Germania să permită la rândul ei furnizarea de tancuri Leopard către armata ucraineană, apreciind că o asemenea decizie ar încuraja şi alte ţări să ia hotărâri similare, astfel că, dacă Berlinul va decide totuşi să ofere el însuşi Ucrainei tancuri, nu va acţiona singur.

”În mod evident, Polonia este foarte dornică să doneze unele tancuri Leopard, la fel şi Finlanda (…) Toată aceasta depinde acum de deciziile guvernului german – nu doar dacă germanii vor furniza propriile lor tancuri Leopard, ci şi dacă le vor da altora permisiunea să o facă. I-aş îndemna pe colegii mei germani să facă acest lucru”, a indicat Ben Wallace.

Rusia şi Ucraina negociază un mare schimb de prizonieri, potrivit Turciei

ACTUALIZARE 20.10 Rusia şi Ucraina negociază un amplu schimb de prizonieri de război, care ar putea cuprinde în total circa 1.000 de militari, dintre care 800 sunt ucraineni, a anunţat luni Ombudsmanul turc, Seref Malkoc, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, şi omologul ei ucrainean, Dmitro Lubineţ, s-au întâlnit săptămâna trecută în marja unei conferinţe a Ombudsmanilor desfăşurată la Ankara.

”Ombudsmanul ucrainean a transmis Rusiei o listă cu 800 de persoane şi Ombudsmanul rus a dat o listă cu 200 de persoane” care ar putea fi eliberate în cadrul unui nou schimb de prizonieri, a declarat Seref Malkoc la o conferinţă de presă.

Acesta din urmă a mai spus că, la o întâlnire la care a participat şi el, oficialii rus şi ucrainean au făcut schimbul de liste cu prizonierii a căror eliberare doresc să o obţină.

Turcia este pregătită să ofere un ”coridor umanitar” la Istanbul pentru orice astfel de schimb de prizonieri, a asigurat Ombudsmanul turc.

Preşedinţii Rusiei şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, au avut luni o convorbire telefonică în care au discutat, printre altele, despre un schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev, în special al celor răniţi în Ucraina, a anunţat Kremlinul.

De la începerea conflictului declanşat de Rusia în februarie anul trecut, cele două părţi au efectuat mai multe schimburi de prizonieri, ultimul datând din 8 ianuarie, când au fost eliberaţi câte 50 de militari ruşi şi ucraineni.

Putin s-a plâns la Erdogan că Ucraina nu a respectat armistițiul de Crăciun pe care l-au încălcat chiar soldații lui

ACTUALIZARE 17:20 Președintele rus l-a sunat luni pe omologul său turc pentru a discuta despre cooperarea în domeniul energetic, dezvoltarea unui hub regional pentru exploatarea gazelor naturale livrate de Federația Rusă. Putin nu a omis ocazia să se plângă de „ipocrizia” Kievului, în cadrul discuțiilor despre înțelegerea de la Istanbul privind exportul de cereale prin coridorul uminatar din Marea Neagră. 

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au avut prima discuție în acest an în care au trasat principalele linii de cooperare între cele două țări. Dicolo de domeniile tot mai vaste de cooperare între Moscova și Ankara, liderul rus a ținut să i se plângă lui Erdogan de atitudinea „duplicitară” a Kievului, acuzând „ingerința” forțelor străine în deciziile liderilor din Ucraina. 

Primul comandant Wagner care a scăpat de teroarea lui Prigojin

ACTUALIZARE 16:50 Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit din Rusia în Norvegia trecând clandestin graniţa sub lătratul câinilor grănicerilor şi focurilor de armă trase din spate de agenţii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), spune el într-o înregistrare video difuzată de un site anti-Kremlin.

Kremlin: Tancurile pe care Marea Britanie le va da Ucrainei „vor arde ca toate celelalte”

ACTUALIZARE 13.50 Kremlinul a amenințat luni că tancurile pe care Marea Britanie intenționează să le trimită în Ucraina nu vor schimba situația pe front și “vor arde la fel ca celelalte”, scrie Sky News.

Marea Britanie a anunțat sâmbătă că va trimite 14 tancuri Challenger 2, precum și alte tipuri de sprijin de artilerie avansată în următoarele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că noile arme trimise de Marea Britanie, precum și cele furnizate de Polonia nu vor schimba situația de pe front.

El a adăugat că noile tancuri vor “arde la fel ca celelalte”.

Totodată, Peskov a susținut că forțele ruse nu au vizat clădirile rezidențiale în atacul cu rachete din Dnipro.

Bilanțul morților în atacul cu rachete din Dnipro a crescut la 40

ACTUALIZARE 13.30 Numărul morților din atacul de la Dnipro a crescut la 40.

Eforturile de salvare sunt încă în desfășurare. Până în prezent, 39 de persoane au fost salvate și cel puțin 75 au fost rănite, inclusiv 14 copii.

Rusia a câștigat cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult din petrol și gaz, în anul în care Putin a pornit războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 12:40 Rusia a încasat în 2022, din vânzarea petrolului și gazului, cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult decât în 2021.  Creșterea de peste 28%, adică circa 36,5 miliarde de dolari, a fost prezentată de ministrul energiei de la Moscova în ultima ședință de guvern, conform RiaNovosti.

Oficialul rus a vorbit și despre creșterea cantității de țiței extrase din zăcămintele Moscovei: “Comparativ cu anul 2021 s-a reușit extragerea cu 10 milioane de tone mai mult, iar exportul a înregistrat o creștere de 7 procente”.

Peskov, despre racheta care a lovit un bloc din Dnipro și a ucis 36 de oameni: „Forțele ruse nu bombardează imobile rezidenţiale”

ACTUALIZARE 12:35 Kremlinul a negat luni orice atac al forţelor ruse asupra unui imobil rezidenţial din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, unde un bombardament care a avut loc sâmbătă s-a soldat cu cel puţin 36 de morţi, şi a susţinut din nou că Moscova nu vizează decât ţinte militare, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Forţele armate ruse nu bombardează imobile rezidenţiale, nici infrastructurile civile, ele bombardează ţinte militare”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând apoi că o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene ar fi căzut peste imobil.

Bilanţul bombardamentului rus care a distrus sâmbătă un imobil în oraşul Dnipro din estul Ucrainei a urcat la cel puţin 36 de morţi, printre care doi copii, şi la zeci de răniţi.

Rusia a produs primele încărcături nucleare pentru super-torpilele Poseidon: “Nu există în lume nicio armă care le poate contracara” 

ACTUALIZARE 11:40 Rusia a produs primele încărcături nucleare pentru super-torpilele Poseidon cu care va fi dotat submarinul atomic Belgorod, a transmis agenţia de presă rusă TASS, informează Agerpres. 

“Primele încărcături de muniţie Poseidon au fost fabricate, iar submarinul Belgorod le va primi în viitorul apropiat”, a afirmat o sursă militară a cărei identitate nu a fost dezvăluită de TASS. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat pentru prima dată noua torpilă Poseidon în 2018, susţinând că este vorba de un tip fundamental nou de armă nucleară strategică prevăzută cu o sursă de propulsie atomică. 

“Rambo al Rusiei”, cândva favorit al lui Putin, spune că este pregătit să lupte de partea Ucrainei și să omoare ruși 

ACTUALIZARE 11:30 Actorul rus Artur Smolyaninov, cândva un favorit al lui Putin și descris deseori drept “Rambo al Rusiei”, spune că ar lupta pentru Ucraina și că simte “doar ură pentru țara natală”, scrie CNN. 

În prezent, el este catalogat de ruși agent străin și este cercetat penal. Smolyaninov a fost eroul “Devyataya Rota”, care a apărut în 2005. A jucat rolul ultimului soldat rămas în viață în timpul unei bătălii din Afganistan. Actorul a fost descris adesea drept “Rambo al Rusiei”, cu referire la filmele de acțiune din SUA cu Sylvester Stallone. Filmul “Devyataya Rota” a fost atât de popular încât Putin i-a invitat pe actori și echipaj, inclusiv pe Smolyaninov la reședința sa din afara Moscovei în noiembrie 2005, unde a organizat o vizionare specială a filmului. Putin a discutat cu regizorul Fiodor Bondarciuk și cu actorii principali, inclusiv cu Smolyaninov.

Citește continuarea AICI

Ucrainenii mențin pozițiile în Soledar

ACTUALIZARE 11:00 Începând de duminică, forțele ucrainene și-au menținut „aproape sigur” pozițiile în Soledar, la nord de Bahmut, potrivit ministerului britanic al apărării.

În weekend, luptele intense au continuat atât în ​​sectoarele Kremina, cât și în Bahmut.

„În general, forțele ucrainene continuă să avanseze treptat spre est, la marginea orașului Kremina”, se arată în raport. „În ultimele șase săptămâni, atât Rusia, cât și Ucraina au obținut câștiguri cu multe sacrificii, dar limitate, în diferite sectoare”.

„În aceste circumstanțe, o provocare operațională cheie pentru ambele părți este generarea de formații de trupe capabile și neangajate, care să poată exploata succesele tactice care să ducă la progrese operaționale”, se mai arată în raport.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Selecția naturală a soldatului lui Putin. Un recrut al armatei ruse încearcă să tragă cu o armă antitanc 

ACTUALIZARE 10.50 Pe rețelele sociale a fost publicată o scurtă înregistrare care arată momentul în care un militar al armatei ruse trage cu un lansator de grenade antitanc de concepție sovietică de tip RPG/AG-7. Soldatul este filmat de un camarad care cel mai probabil este un recrut fără experiență care nu realizează pericolul de a sta fix în spatele unui astfel de lansator în momentul tragerii. 

Clipul a provocat reacții și comentarii ironice pe internet. „Recruți ruși și selecția naturală” este comentariul principal care însoțește respectiva înregistare, publicată pe contul de Twitter „Special Kherson Cat”.

Crește bilanțul morților din Dnipro după atacul cu rachetă al rușilor

ACTUALIZARE 9.40 Numărul morților în Dnipro după atacul cu rachetă a ajuns la 35.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 8.40 O salvare miraculoasă – așa a fost descrisă scoaterea în viață a unei fete din blocul atacat.

Boris Filatov, primarul din Dnipro: Cred că șansele de a mai salva pe cineva sunt minime. Cred că racheta a lovit clădirea pentru că există o termocentrală peste râu, pe care rușii au vrut de fapt s-o lovească. Cu siguranță a fost o rachetă rusească Kh-22.

Mai exact, o rachetă de o tonă, dezvoltată în anii `60 și menită să distrugă portavioane. Numai că rușii au decis s-o folosească împotriva țintelor civile, declanșând furia și blestemele ucrainenilor.

În ciuda speranțelor tot mai reduse, căutările continuă. Un oficial ucrainean a povestit că unii oameni aflați sub dărâmături le trimiteau SMS-uri rudelor și îi implorau să-i salveze.

Putin: Totul se desfăşoară conform planului

ACTUALIZARE 8.20 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că ”operaţiunea militară specială” din Ucraina indică o tendinţă pozitivă şi că totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major

”Dinamica este pozitivă. Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major”, a declarat Putin pentru postul de televiziune public Rossiya-1.

”Şi sper că luptătorii noştri ne vor da încă o dată satisfacţie prin rezultatele lor militare”, a continuat şeful statului rus.

”Situaţia în economie este stabilă, mult mai bună comparativ nu doar cu ce au prognozat oponenţii noştri, dar şi cu ce am estimat noi. Şomajul este la un nivel minim istoric. Inflaţia este mai mică decât era de aşteptat şi, foarte important, are o tendinţă descendentă”, a mai spus Vladimir Putin.

Economia rusă s-a contractat în 2022 sub greutatea sancţiunilor adoptate de Occident, dar mult mai puţin decât prognozau majoritatea economiştilor. Potrivit previziunilor guvernului rus, economia de 2.140 de miliarde de dolari ar urma să se contracteze cu 0,8% în acest an.

Volodimir Zelenski, mesaj în limba rusă: “Tăcerea voastră laşă se va sfârşi doar cu aceşti terorişti venind şi după voi într-o zi”

ACTUALIZARE 8.00 Într-un mesaj în lmba rusă, președintele ucrainean li s-a adresat celor care nu protestează față de teroarea răspândită în țara sa de trupele rusești. Le-a spus că, dacă nu fac nimic, va veni și rândul lor să se confrunte cu aceeași teroare. 

Volodimir Zelenski: ”Vreau să le spun ceva tuturor celor din Rusia care nici acum nu au reușit să rostească nici măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori, chiar dacă văd și știu perfect ce se întâmplă. Tăcerea voastră lașă, faptul că așteptați pe margine să se termine într-o zi se va sfârși doar cu aceiași teroriști venind și după voi.

Răul este foarte sensibil la lașitate. Răul își amintește întotdeauna de cei care s-au temut de el sau care au încercat să negocieze cu el. Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă apere. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât ucigașii, cât și cei care îi ajută”.

Zeci de civili sunt în continuare daţi dispăruţi la o zi după ce o rachetă rusească a lovit un bloc înalt de apartamente din oraşul ucrainean Dnipro (centru), a afirmat Volodimir Zelenski.

“Luptăm pentru fiecare persoană”, a declarat şeful statului ucrainean. “Iar operaţiunile de salvare vor continua atât timp cât există chiar şi cea mai mică şansă de a salva o viaţă”, a subliniat el.

Exerciții militare comune Rusia-Belarus

ACTUALIZARE 7.50 Rusia și Belarus au început luni exerciții militare comune, care au declanșat temeri în Kiev și Occident că Moscova și-ar putea folosi aliatul pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

Exercițiile forțelor aeriene se vor desfășura în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, și vor fi folosite toate aerodromurile militare din Belarus.

Ministerul apărării din Belarus a transmis că la exercițiile armate comune participă o “subdiviziune de brigadă mecanizată”.

Guvernul de la Minsk spune că exercițiile aeriene sunt defensive și că nu înseamnă o intrare în război. Pavel Muraveyko, prim-adjunct al secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, a transmis că situația de la granița de sud a țării cu Ucraina nu este “prea calmă” și că Ucraina “provoacă” Belarus.

 

Editor : G.M.

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

LIVE UPDATE. 328 zile de invazie. Primele obuziere Zuzana livrate Ucrainei

Urmatoarea stire

Ziua Culturii Române, marcată la Beijing. Cu această ocazie, ICR a reluat activitatea în China

Stiri pe aceeasi tema