26 septembrie – „Ziua Mondială a Contracepției”. Activități de informare, desfășurate de DSP Hunedoara

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara desfășoară acțiuni de informare, educare și conștientizare privind importanța educației sanitare legate de propria sănătate sexuală și reproductivă și a metodelor contraceptive, cu prilejul „Zilei Mondiale a Contracepţiei”, celebrată în fiecare an la data de 26 septembrie. 

„Ziua Mondială a Contracepţiei” a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Are drept scop reducerea apariţiei sarcinilor nedorite şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei.

Analiza datelor Eurostat privind sarcina la adolescente arată o tendință consistentă și îngrijorătoare: în 2015-2019, România a avut a doua cea mai mare rată a sarcinii la adolescente din Uniunea Europeană (UE), în timp ce Bulgaria a avut cea mai mare rată (Eurostat, 2019). În timp ce rata natalității pentru fetele de 10-14 ani prezintă unele fluctuații, cu o ușoară creștere generală în perioada 2015-2019, rata natalității pentru grupul de vârstă 15-19 ani prezintă o oarecare scădere, în conformitate cu tendințele generale ale UE. 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă și 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani.

În 2019, conform Eurostat, în EU, cele mai multe avorturi s-au înregistrat în Spania – 99.149, România – 47.492 și Ungaria – 25.783. În perioada 2010-2019, se remarcă o scădere a numărului de avorturi în toate țările UE, cu excepția Poloniei, unde s-a înregistrat creșterea constantă a acestora în aceeași perioadă. În 2020, avorturile la fete cu vârste între 15-19 ani, au scăzut cu 70% comparativ cu anul 2011 (16,1%o în 2011 , si 5%o în 2020). Anual s-a înregistrat scăderea avorturilor la această grupă de vârstă. Riscul cel mai mare este pentru fetele adolescente sub 15 ani, iar complicațiile în sarcină și naștere sunt mai mari în rândul fetelor adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

„Contracepția/planificarea familială (PF) urmărește conștientizarea importanței cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamelor și copiilor, spațierea sarcinilor/nașterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate. Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul copii cu copii, la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, cu consecințe negative (abandon școlar, copii abandonați în spitale sau orfelinate, copii născuți prematur, risc de mortalitate maternă și infantilă și alte complicații la naștere), justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției. 95% din sarcinile la adolescente apar la minorități, în rândul populațiilor cu venituri mici şi, mai ales, în mediul rural. Fetele sunt adesea forțate să abandoneze școala și să se căsătorească, ducând la izolare socială, nivel scăzut de educație. Accesul fetelor la serviciile de sănătate reproductivă este adesea foarte limitat. În România, planificarea familială este inclusă într-un pachet de tratament gratuit, atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei neasigurați”, au transmis reprezentanții DSP Hunedoara.

DSP Hunedoara va desfășura activități de informare, educare și conștientizare privind contracepția în zilele de 26 și 28 septembrie a.c., în colaborare cu Serviciul Public Local de Asistență Socială Lunca Cernii și Direcția de Asistență Socială Deva.

Citeste continuarea pe servuspress.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Dacă te-ai născut la una dintre aceste 4 date, atunci misiunea ta în viață este foarte specială

Urmatoarea stire

Atac armat la o școală din Rusia. Un atacator înarmat a împușcat și ucis șase oameni și a rănit alți 20

Stiri pe aceeasi tema