“26 de ţări depind 50% de Rusia şi Ucraina”Anul trecut, prețurile la produsele de bază, precum cerealele și uleiul, au fost cele mai mari înregistrate vreodată la nivel global, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Indicele crescut alarmează populația și împinge spre o foamete la nivel global.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina afectează securitatea alimentară în toată lumea. Ucraina și Federația Rusă împreună reprezintă o treime din exporturile de cereale la nivel global. Și asta nu e tot. Rusia deține un procent de 55% al producției de floarea soarelui și este cheia principală a exporturilor de fertilizatori.

Practic, Africa de Nord este dependentă total de importurile de grâu din Ucraina și Federația Rusă. Vorbim despre 50 de țări care depind în proporție de 30% de aceste două țări. Și de 26 de țări care depind 50% de ele. Trebuie să vedem cum putem ajuta aceste țări care sunt dependente de importurile de mâncare din aceste două țări pentru a le diversifica sursele de mâncare”, a declarat Maximo Torero, economistul șef al agenţiei pentru alimente a Naţiunilor Unite, potrivit Realitatea.

Anul trecut, prețurile au înregistrat o creștere cu 14,3% la alimente, față de anul 2021, cel mai mare procent de când au început monitorizările. Tot în anul 2022 s-au înregistrat prețuri record la alimentele de bază cereale, carne, lactate și ulei. Iar zahărul a înregistrat cel mai mare preț din ultimii 10 ani.

Citeşte şi: Analiză de Marco Vicenzino: „Peisajul politic şi economic global va fi marcat de incertitudine în 2023”

Citeste continuarea pe www.romaniatv.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Irina Begu s-a retras de la turneul te tenis Adelaide International 2 din cauza unei accidentări

Urmatoarea stire

Ion Tucă, despre Domeniul Regal Peleș: „Sunt construcții din lemn și e o zonă cu foarte multă umiditate”

Stiri pe aceeasi tema