100 de ani de la moartea istoricul Dimitrie Onciul. Omagiu adus de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni


Istoricul Dimitrie Onciul, membru al Academiei Române și apărător al identității românești, este comemorat în această perioadă, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea acestuia.

„𝐂𝐨𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜 𝐃𝐢𝐦𝐢𝐭𝐫𝐢𝐞 𝐎𝐧𝐜𝐢𝐮𝐥, 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐞𝐭𝐮𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni împreună cu Primăria Straja, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Consulatului General al României la Cernăuți, au fost astăzi gazdele evenimentelor dedicate comemorării marelui istoric Dimitrie Onciul, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea lui la cele veșnice.

Proiect propriu al DRP, cu scopul de a păstra și promova valorile românești, evenimentul s-a desfășurat astăzi la Cernăuți, spatiul reprezentativ unde Dimitrie Onciul și-a început activitatea profesională, ca profesor la Gimnaziul Superior de Stat, apoi la Școala Normală, unde a predat Istoria și Limba română. „Ne-am adunat astăzi la Cimitirul Central din Cernăuți, la mormântul marelui istoric Dimitrie Onciul, un apărător al identității românești. Este unul dintre patrioții care s-au luptat pentru adevăr, care au demonstrat că românii nu au venit cu valurile migraționiste, așa cum au încercat unii istorici străini să spună.

Această comemorare vine ca o datorie pe care o avem, an de an, de a-i spune povestea și de a o transmite mai departe către copiii și nepoții noștri. Locul marelui academician este astăzi reabilitat prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și ne propunem să continuăm să cinstim în acest fel memoria înaintașilor noștri.”, a declarat Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni.

Evenimentele au unit reprezentanți ai comunității de români din zonă și oficiali români, precum: profesor Mihai Juravle, primarul comunei Straja, consulul general al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, vicepreședintele Senatului României, Paul Stănescu, Ioan Stan, senator pentru circumscripția Suceava, academician Victor Spinei, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, Vasile Păsăilă, profesor universitar, doctor în științe, Laurențiu Dragomir, restauratorul monumentului funerar.

Cu acest prilej, au fost transmise cele mai înalte aprecieri pentru munca și implicarea ilustrului istoric Dimitrie Onciul, amintindu-se faptul că acesta s-a specializat în cercetarea istoriei evului mediu românesc, publicând studii fundamentale despre originea și etnogeneza poporului român.

Slujba de pomenire a fost săvârșită de Ieromonahul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna și Părintele Mihai Cobziuc, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și de către preoții români din Ucraina.

Dumnezeu să-l odihnească! Să îi păstrăm vie amintirea acestui om de cultură, un mare român”, se arată pe pagina de Facebook a Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Lovitură pentru Sharon Stone! Și-a pierdut jumătate din avere, după prăbușirea Sillicon Valley Bank

Urmatoarea stire

Sunteți de acord cu interzicerea păcănelelor? SONDAJ

Stiri pe aceeasi tema