10 mistere din fizică care-și așteaptă încă rezolvarea


Suntem la începutul unui nou an, 2023. Este momentul să vă prezint o listă cu 10 mistere din fizica modernă care așteaptă încă să fie dezlegate, in speranța că noul an va aduce răspunsul la unul sau chiar mai multe dintre aceste mistere. Evident, lista nu este una completă.

1) Ce este materia întunecată, acea materie care se pare că atrage gravitațional materia vizibilă, însă nu emite lumină și nu o vedem, și ar fi de circa 5-6 ori mai multă în univers decât materia vizibilă? Din ce este făcută?  Chiar… există?

2) Ce este energia întunecată, cea care face astfel încât expansiunea universului să accelereze? Energie care ar fi circa 70% din ce există în univers.  Chiar… există?

 

3) Ce se întâmplă cu energia (cuantică) a vidului, care pare a fi mult mai mare decât ce ne spune matematica? Mare mister… Cum scăpăm de ea?

Citește și: Ce este energia vidului?

4) Din ce este făcută inima stelelor neutronice? Conțin materie formată din quarcuri de tip strange (sub formă de kaoni, hiperoni sau chiar stele de tip strange, adică unde quarcurile nu mai sunt cuplate în cadrul în particule, ci libere în centrul stelei)?

5) Care este teoria care explică ce se întâmplă în interiorul găurilor negre? Vom ajunge la o teorie a gravitației cuantice (printre candidați: teoria corzilor și teoria gravitației cuantice cu bucle)? Sau este necesară, dimpotrivă, o integrare a gravitației în teoria cuantică? Sau…?

6) Care este soluția problemei legate de tensiunea constantei lui Hubble? Adică a faptului că metode diferite (stelele sau radiația cosmică de fond)  dau valori diferite pentru constanta Hubble (cea care ne spune care este viteza de expansiune a universul). Este nevoie de o nouă fizică sau este ceva ce nu am înțeles încă?

7) Care este soluția problemei măsurătorii în fizică cuantică? Putem înțelege care soluție este cea corectă dintre multele propuse (mecanica bohmiană, teoria universurilor paralele sau modele de colaps dinamic)? Vom ajunge în cazul modelelor de colaps dinamic la un semnal măsurabil? Ar fi o revoluție în fizică, întrucât ar însemna că actuala mecanică cuantică este doar aproximația unei noi teorii care trebuie încă descoperită.

8)  Neutrini, aceste fantomatice particule a căror masă (extrem de mică) încă nu a fost măsurată, sunt particule de tip  Majorana sau Dirac (adică sunt neutrinii și antineutrinii aceeași particulă sau particule diferite)? Răspunsul la această întrebare ar avea consecințe greu de evaluat pentru fizica particulelor, dar și în cosmologie.

9) Ce s-a întâmplat cu antimateria? Unde a dispărut imediat după Big Bang? Ruperea simetriei CP explică, dar doar parțial, acest mister. De ce trăim într-un univers de materie? Există și alte particule cu rupere foarte mare a simetriei CP (neutrini)? Sau ne scapă ceva?

10) Care este răspunsul la paradoxul Fermi? Unde sunt…ceilalți (aceștia fiind extratereștrii)? Există alte civilizații avansate în univers?

V-am prezentat o listă cu 10 din misterele fizicii actuale. Ar fi minunat dacă în noul an am reuși să răspundem la una (sau mai multe) dintre aceste întrebări!

Doresc tuturor cititorilor un an nou cât mai fericit, plin de bucurii și împliniri, dar și de… știință!

Credit imagine depositphotos.com

Citeste continuarea pe www.scientia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Noi am dormit pe bancheta din spate a Europei

Urmatoarea stire

Un festival saudit va coproduce următorul film al cineastei franceze Maiwenn, cu Johnny Depp în distribuţie

Stiri pe aceeasi tema