10 documentare apreciate în festivaluri internaționale vor fi proiectate la prima ediție LYNX Festival între 1 – 5 iunieUnele dintre cele mai apreciate documentare lansate în ultimii doi ani vor putea fi vizionate la Cinema Astra din Brașov în cadrul primei ediții a primului festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură, în perioada 1 – 5 iunie.

Gala de deschidere a evenimentului, planificată pentru 1 iunie, va fi urmată de proiecția unei povești plină de uimire și revelații. Grădina mea cu o mie de albine / My Garden of a Thousand Bees (r. David Allen) îl are în centrul atenției pe Martin, un producător de filme documentare care își petrece perioada de izolare din timpul pandemiei filmând albinele din micuța sa grădină urbană din Bristol și descoperind astfel diversitatea de specii și personalități care există în această familie de insecte. Lansat în 2021, documentarul a fost extrem de bine primit de public și critica de specialitate, fiind câștigătorul marelui trofeu în cadrul Wildscreen Festival. Proiecția din cadrul LYNX Festival, va fi urmată de un Q&A cu Dan Dinu, directorul artistic al festivalului.

Mai multe despre Râs, personaj-cheie în povestea România Sălbatică și LYNX Festival, vor fi descoperite în a doua zi de festival, în documentarul cu același nume, regizat de Laurent Geslin, care a petrecut mulți ani studiind acest animal misterios. Proiecția câștigătorului Grand Prix la Nature Namure FF va fi urmată de un dialog cu Ruben Iosif, biolog la Fundația Conservation Carpathia, care va aborda, printre altele, subiectul conservării habitatului râsului în Munții Făgăraș. Seara publicul se va putea delecta cu un spectacol vizual impresionant, în regia lui Ben Masters, despre care vor putea povesti alături de producătorul John Murray, unul din invitații speciali ai festivalului. Din inima Texasului: O poveste despre viața sălbatică / Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story, narată de Matthew McConaughey, vorbește despre comorile naturale din SUA și despre capacitatea noastră de a distruge, proteja și reabilita viața sălbatică și habitatul de care depindem cu toții.

Ziua de sâmbătă, 3 iunie, este ziua întâlnirilor cu invitații internaționali ai primei ediții LYNX Festival. După proiecția documentarului Regina de catifea / Velvet Queen, o incursiune pe înălțimile podișului tibetan, în căutarea uneia dintre cele mai rare feline mari din lume – leopardul zăpezilor, publicul va putea asista la un interviu special cu Vincent Munier, unul dintre realizatorii fabulosului documentar și unul dintre cei mai apreciați fotografi pe plan internațional. Mai târziu, cinefilii se vor reîntâlni cu John Murray, producător a peste 100 de filme, difuzate pe cele mai renumite canale din lume, și câștigător a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, după proiecția în premieră mondială a documentarului Insulele sălbatice ale Irlandei / Ireland’s Wild Islands, co-regizat alături de Jamie…

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema